Zoek
Sluit dit zoekvak.
Kraamverzorgende

Minder kraamzorg, hogere zorgkosten

Eén op de zes vrouwen in Nederland neemt minder kraamzorg op dan waar ze recht op hebben. Dit geldt vooral voor de grotere steden (25 procent). Zij hebben een groter risico op hogere zorgkosten later in het jaar.

Het grootste deel van deze vrouwen is lager opgeleid, heeft een lager inkomen, hebben geen eigen huis of wonen in een achterstandswijk. Daarnaast blijkt het afnemen van kraamzorg leeftijdsafhankelijk. Jongere vrouwen en vrouwen die op latere leeftijd bevallen nemen minder kraamzorg af. Dat geldt ook voor alleenstaanden en vrouwen met een migratieachtergrond.

Onderzoeker Jacky Lagendijk van het Erasmus MC onderzocht de verzekeringskosten onder deze groepen vrouwen. Daaruit bleek dat hun baby’s en de vrouwen later in het jaar meer zorg nodig hebben dan vrouwen die de week na de bevalling volledige kraamzorg hadden. Om welke zorgkosten het gaat heeft Lagendijk niet onderzocht. Mogelijk wordt er in de eerste week van de kraamzorg iets gemist of zijn vrouwen bij het missen van ene deel van de kraamzorg meer onzeker waardoor ze sneller naar de dokter gaan.

Het is volgens Lagendijk niet belangrijk waar de zorgkosten vandaan komen. Het gaat er volgens haar om dat kraamzorg niet toegankelijk is voor iedereen. Zij pleit dan ook voor extra aandacht voor de groep vrouwen die minder kraamzorg afneemt.

Bron: amazingerasmusumc.nl 

 

 

Kraamzorg abonnement