Zoek
Sluit dit zoekvak.
Minder leven voelen 1 e1594901457479

Minder leven voelen

‘Minder leven voelen’, waarbij zwangere vrouwen hun baby minder voelen bewegen, komt in een groot deel van de zwangerschappen voor. Het heeft vaak een onschuldige oorzaak, bijvoorbeeld omdat de baby anders is gaan liggen (90 tot 95 procent) of omdat de moeder het erg druk heeft gehad. Bij een klein deel echter werkt de moederkoek niet optimaal en kunnen er problemen ontstaan.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMGC) start met gynaecoloog Sanne Gordijn een onderzoek onder zwangere vrouwen om er achter te komen welke baby’s die minder bewegen beter direct geboren kunnen worden en bij welke baby’s het beter is af te wachten. Daarvoor ontving zij een subsidie van 800.000 euro van ZonMW.

In het onderzoek wordt de bloeddoorstroming gemeten in het hoofd van de baby en de navelstreng. Als de verhouding van de bloedstroom in hoofd en navelstreng afwijkend is, kan dit betekenen dat de moederkoek een verminderde werking heeft. Daardoor gaan er minder voedingsstoffen en zuurstof naar de baby. Mogelijk is een vervroegde bevalling dan beter voor het kindje, zodat het niet langer een tekort aan zuurstof en voedingsstof heeft. Werkt de moederkoek wel optimaal, dan zijn de baby’s mogelijk juist beter af met een natuurlijk moment van bevallen en moeten ze niet eerder geboren worden.

In het onderzoek wordt gekeken of het beter is om een baby vanaf 37 weken zwangerschapsduur dadelijk geboren te laten worden als de vrouw minder leven voelt én er een afwijkende bloeddoorstroming is. Vervolgens wordt de conditie van de baby gemonitord, maar ook de gezondheid en de bevallingservaring van de moeder. Ook kijken de onderzoekers naar de ontwikkeling van het kind als het twee jaar oud is.

Alle zwangere vrouwen met een zwangerschapsduur van 37 weken of langer die hun baby minder voelen bewegen komen in aanmerking voor deelname aan het onderzoek. De studie is een samenwerking met het Amsterdam UMC en wordt uitgevoerd in verschillende ziekenhuizen door het land.

Bron: UMCG

Kraamzorg abonnement