Search
Close this search box.

Minister Schippers spreekt kraamzorg toe

“U doet ontzettend belangrijk werk.” Zo opent minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) haar videoboodschap voor kraamverzorgenden op de Dag van de Kraamzorg op 8 september. De beroepsgroep heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt en moet nu doorpakken, zegt de minister.

Kraamzorg op maat
“U bent die extra ogen en oren en die zijn cruciaal”, zegt Schippers. “Als acuut extra zorg nodig is, ziet u dat. Vaak beter dan jonge ouders in die roes na de geboorte van hun kindje. U ziet het als eerste wanneer er in een gezin te weinig geld is, als er schulden zijn, of als de sfeer gespannen is.”
De minister geeft aan dat zij naar ‘kraamzorg op maat’ wil: “Geen standaard uren meer, maar kijken: wat is er nou echt nodig in dit gezin? En hoe kunnen we dat zo doelmatig mogelijk doen?”

Claim die gelijkwaardige positie
De kraamzorg heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt en mag daar trots op zijn, aldus de minister. “Nu moet u door. Claim uw positie in dat team met gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en anesthesisten. Een gelijkwaardige positie, zoals ook staat in het Advies van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte: moeder en kind in de hoofdrol en zorgverleners die héél goed samenwerken. Samen kunt u de zorg bieden, die elke moeder en elke baby verdient. Beste kraamverzorgende, laat zien wat u kunt, pak uw positie!’

Bron: persbericht Kenniscentrum Kraamzorg

Kraamzorg abonnement