Search
Close this search box.
Schermafbeelding 2016 01 29 om 15.05.35 e1454076071300

Moedermelk beste voor vroeggeboren baby’s

Dat moedermelk de ontwikkeling stimuleert bij baby’s, was al bewezen. Nu blijkt uit onderzoek dat veel te vroeggeboren baby’s grotere hersenen krijgen als je ze moedermelk geeft.

Voor het onderzoek van de Washington University School of Medicine in het kinderziekenhuis van St. Louis werden 77 premature baby’s vergeleken. Er werd bijgehouden hoeveel moedermelk ze kregen tot de uitgerekende datum en hoe de hersenen zich ontwikkelden. Daarvoor werden scans gemaakt van de hersenen.

Moedermelk stimuleert groei
De baby’s bij wie de dagelijkse voeding voor meer dan de helft uit moedermelk bestond, hadden duidelijk grotere hersenen en een grotere hersenschors op de uitgerekende datum, dan baby’s die minder moedermelk kregen.

De hersenschors is het deel van de hersenen dat gebruikt wordt voor verwerken van informatie en omzet in spraak en in handelingen. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat er een verband bestaat tussen grotere hersenen en hersenschors en de geestelijke ontwikkeling van een kind.

Verder volgen
Te kleine hersenen is een belangrijke oorzaak van neurologische problemen bij veel te vroeg geboren kinderen. Dat ze kleinere hersenen hebben, komt omdat de hersenen nog niet volgroeid waren toen ze werden geboren.

De onderzoekers willen de onderzochte kinderen de eerste jaren van hun leven blijven volgen. Ze denken dan pas goed te kunnen beoordelen welke effecten moedermelk heeft op de ontwikkeling van de kinderen. Er is in het onderzoek geen onderscheid gemaakt tussen moedermelk van de moeder zelf, of van andere vrouwen.

Bron: RTL Nieuws

Kraamzorg abonnement