Zoek
Sluit dit zoekvak.
Moedermelk en bescherming tegen het coronavirus e1594901159832

Moedermelk en bescherming tegen het coronavirus

Zitten er antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk van moeders die een COVID-19 infectie hebben gehad, en zo ja, is deze moedermelk dan bruikbaar als medicijn voor kwetsbare groepen? Met deze vragen zijn onderzoekers van het Amsterdam UMC aan de slag gegaan.

Door borstvoeding te geven, geeft een moeder haar antistoffen door aan haar kindje. Op deze manier beschermt moedermelk de baby tegen bijvoorbeeld luchtweginfecties, omdat het de antistoffen van de moeder krijgt. Of dit ook geldt voor antistoffen tegen COVID-19 is nog niet bekend.

Onderzoekers verwachten dat er wel antistoffen tegen het coronavirus in de moedermelk zitten en baseren dat op een vrouw in 2003. Tijdens de SARS-uitbraak was een zwangere vrouw ernstig besmet met het SARS-virus, en baarde na 38 weken zwangerschap een gezonde baby. In haar moedermelk bleken antistoffen tegen het SARS-virus te zitten. Het coronavirus is van dezelfde familie als het SARS-virus.

Voor het onderzoek zijn dertig vrouwen nodig die bewezen een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt. Als blijkt dat er antistoffen in de moedermelk van deze vrouwen zit, wordt onderzocht op welke manier men hiermee kwetsbare groepen kan helpen. Bijvoorbeeld door de melk te geven aan te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren afwijking. Deze kinderen zijn kwetsbaar voor luchtweginfecties, en met de antistoffen in de moedermelk wellicht beter beschermd. En ook al klinkt het wat vreemd ouderen moedermelk te geven, ook kwetsbare mensen op leeftijd zouden gebaat kunnen zijn bij de melk.

Heb jij een COVID-19 infectie gehad en geeft je borstvoeding, of heb je een COVID-infectie gehad, ben je zwanger en wil je borstvoeding gaan geven? Je kan je aanmelden voor het onderzoek via [email protected]. Je kan hier ook vragen stellen over het meedoen aan het onderzoek.

Bron: AMC

Kraamzorg abonnement