Search
Close this search box.
corona en borstvoeding web

Moedermelk en corona

Moedermelk van vrouwen die besmet zijn geweest met het corona virus bevatten nog vijf maanden antistoffen tegen het virus. Dat meldt het Amsterdam UMC. Bij sommige vrouwen bleken er zelfs na acht maanden nog antistoffen aanwezig in de moedermelk. Uit onderzoek blijkt dat moedermelk met corona-antistoffen een effectief bestrijdingsmiddel zijn tegen COVID-19. Zowel vrouwen die besmet waren geweest met het coronavirus als vrouwen die niet besmet zijn geweest met het virus deden mee aan het onderzoek. Bij vijftien procent van alle vrouwen werden antistoffen in de moedermelk aangetroffen. Soms hadden vrouwen wel anti stoffen in hun bloed, maar niet in de moedermelk. Soms hadden ze het wel in de melk maar niet in het bloed. Uit het onderzoek blijkt ook dat moedermelk zonder antistoffen goed werkt tegen het coronavirus. Er moet nog worden uitgezocht hoe dit mogelijk is.

Via verschillende vaccinaties wordt nu de antistofrespons in de moedermelk onderzocht met gebruik van moedermelk van moeders die gevaccineerd zijn.

Een tweede onderzoek kijkt naar de invloed van stress op de productie van antistoffen in de moedermelk. Verschillende onderzoeken tonen aan dat stress een nadelige werking heeft op de hoeveelheid antistoffen in de melk terwijl andere studies het tegenovergestelde zeggen. Het nieuwe onderzoek moet uitsluitsel geven.

Bron: AMC.nl

 

 

Kraamzorg abonnement