Search
Close this search box.
moeders vekleinen kans obesitas

Moeders verkleinen kans obesitas

Wetenschappers van de Amerikaanse Harvard universiteit concluderen dat moeders de kans dat hun kind obesitas ontwikkelt, tot 75% kan verkleinen. Zij onderzochten 16.945 moeders en hun 24.289 kinderen tussen 9 en 18 jaar oud. De kinderen werden gemiddeld 5 jaar gevolgd. In die tijd kregen 1282 kinderen obesitas. Dat is 5,3%.

De kans dat een kind obesitas krijgt, hangt sterk samen met de levensstijl van de moeder. Risicofactoren van de moeder zijn overgewicht, roken en weinig lichaamsbeweging. Met vijf gewoonten kunnen moeders de kans op obesitas bij hun kind verkleinen. Dit zijn een gezond dieet volgen, regelmatig bewegen, een gezond lichaamsgewicht behouden, weinig alcohol drinken en niet roken. Wanneer zowel moeder als kind deze leefstijl hebben, maakt het kind 82% minder kans om obesitas te ontwikkelen. Lukt het de moeder niet om alle vijf gewoonten op te nemen in haar leefstijl, dan kunnen delen ervan toch impact hebben. Zo blijkt dat kinderen van moeders met een gezond lichaamsgewicht 56% minder kans te hebben op obesitas. Indien de moeder niet rookt, loopt haar kind 31% minder kans op obesitas.

De onderzoekers bevelen op basis van hun conclusies aan om de strijd tegen obesitas niet alleen te richten op de kinderen, maar ook op de generatie daarboven.

Bron: Scientias

Kraamzorg abonnement