Search
Close this search box.
12421682 f520

mogelijke oorzaak meervoudige miskramen ontdekt

Een gebrek aan stamcellen in het baarmoederslijmvlies is volgens een onderzoeksteam van de Universiteit van Warwick de verklaring voor herhaalde miskramen.
Als er onvoldoende stamcellen in het baarmoederslijmvlies aanwezig zijn, kan het vlies zichzelf niet vernieuwen. Deze vernieuwing treedt normaal elke cyclus op, en valt of staat volgens de onderzoekers waarschijnlijk met de aanwezige hoeveelheid stamcellen.

Bij onvoldoende stamcellen treedt geen vernieuwing op en veroudert het baarmoederslijmvlies. Als een vrouw met een verouderd slijmvlies in verwachting raakt, mondt haar zwangerschap uit in een miskraam. Dit blijft gebeuren zolang er een stamceltekort is.

Verhelpen
Het team onderzocht weefselmonsters van 183 vrouwen. Bij de vrouwen die achtereenvolgens drie of meer achtereenvolgende miskramen bleek sprake van een tekort aan stamcellen in het baarmoederslijmvlies.

“Ik voorspel dat we in de toekomst in staat zijn om deze aandoening te verhelpen voordat de patiënt opnieuw zwanger probeert te worden”, aldus Jan Brosens, een van de auteurs, in Britse media.

Een van de andere auteurs, Siobhan Quenby, doet ruim twintig jaar onderzoek naar miskramen en spreekt van een “grote doorbraak” in het veld. “Nu staan we voor de uitdaging om de stamcellen in het baarmoederslijmvlies te versterken”, aldus Quenby. De onderzoekers gaan hiervoor behandelingen ontwikkelen.

Volgens de onderzoekers krijgt één op de honderd vrouwen die proberen in verwachting te raken, te maken met drie of meer achtereenvolgende miskramen. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap mondt op de tien zwangerschappen uit in een miskraam.

Bron: Nu.nl

Kraamzorg abonnement