Zoek
Sluit dit zoekvak.
Hofpleinfontein paars01 500

Nederland kleurt paars voor vroeg geborenen

Gemiddeld zijn drie kinderen in iedere kleuterklas te vroeg geboren. Toch is vroeggeboorte en alles wat daarbij komt kijken voor velen een onbekende wereld. Daarom is het jaarlijks op 17 november Wereld Prematuren Dag, de dag dat Nederland weer paars kleurt. Jaarlijks worden in Nederland 15.000 baby’s te vroeg geboren.

‘Het kan jou ook gebeuren’ is het thema van Wereld Prematuren Dag 2016 vandaag donderdag 17 november. Doel is de bekendheid rondom vroeggeboorte en de beschikbare kennis over oorzaken te verspreiden. Daarbij steken op deze dag de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen (SOCK) kersverse ouders van een couveusekind een hart onder de riem. Ouders van couveusekinderen die deze bijzondere dag op de NICU (intensive care)- afdelingen liggen, krijgen een (paars) pakketje met presentjes. Ook is er op deze afdelingen een fotograaf van stichting Early Birds fotografie aanwezig die mooie foto’s van de kindjes zal maken.

Verhoogde risico’s
Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Deze baby’s liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden er ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.

Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse soms nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Achtbaan
15.000 te vroeg geboren kinderen betekent duizenden gezinnen per jaar die abrupt worden geconfronteerd met een vroeggeboorte. Voor de ouders, broertjes, zusjes en hun omgeving begint een achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s.

Wereld Prematuren Dag
Rond de Wereld Prematuren Dag op donderdag 17 november vinden tal van activiteiten plaats. Lees er meer over op de Facebookpagina en op de website van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen.

Het initiatief voor de paarse gebouwen en de presentjes voor ouders is genomen door

De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC), Stichting Early Birds Fotografie, Stichting Kleine Kanjers,  Stichting Prilleven en Luflie, die ook dit jaar de handen inéén slaan als Samenwerkende Ouders van CouveuseKinderen (SOCK).

Bron: persbericht VOC

Kraamzorg abonnement