Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 e1591196599136

Niche en verminderde vruchtbaarheid

Vrouwen die een keizersnede hebben gehad lijken minder kans te hebben op een nieuwe zwangerschap. Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC. De vermoedelijke oorzaak is een niche.

Ongeveer zestig procent van de vrouwen ontwikkelt een niche na een keizersnede. Dit is een niet goed herstelde snijwond in de baarmoederwand. In deze ontstane holte kan bloed ophopen, waardoor vrouwen nog lang na de menstruatie bloed blijven verliezen. Ze kunnen ook pijnklachten veroorzaken.

Het verband tussen een niche en verminderde vruchtbaarheid werd al langer vermoed, maar tot het onderzoek van het Amsterdam UMC was er nog niet eerder onderzoek gedaan naar dit fenomeen.

In het onderzoek werden vrouwen in hun eerste ivf behandeling onderzocht. Alle vrouwen in het onderzoek waren daarvoor één keer bevallen. Van hen hadden 334 een keizersnede gehad, 983 vrouwen waren vaginaal bevallen. In het onderzoek werd gekeken of het embryo na terugplaatsing in de baarmoeder innestelde. Bij 34 procent van de vrouwen met keizersnede gebeurde dit, tegen 46 procent van de vrouwen die een vaginale bevalling hadden gehad. Bij de eerste groep leidde het in zestien procent van de gevallen tot een levende geboorte tegen 23 procent van de tweede groep.

Naar de precieze onderliggende oorzaken moet nog meer onderzoek gedaan worden, maar het feit dat er door een niche vaak een laagje vocht in de baarmoeder blijft staan zou om meerdere redenen kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Zaadcellen zouden minder makkelijk langs het vocht en slijm kunnen komen en de embryo kan waarschijnlijk minder goed aan de binnenbekleding van de baarmoeder hechten waardoor het innestelen moeilijker gaat.

Het antwoord op de vraag of een keizersnede gemiddeld genomen minder vruchtbaar maakt kan pas echt gegeven worden naar meer en uitgebreider onderzoek.

Bron: AD

Kraamzorg abonnement