Zoek
Sluit dit zoekvak.
a8ef2567 7695 4a8f 8579 96cac95d193a ANP verloskunde 600 1

Nieuw: Masteropleiding tot Klinisch Verloskundige

Maandag 25 april hebben KNOV, NVOG en Hogeschool Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een nieuwe tweejarige duale masteropleiding tot Klinisch Verloskundige (MKV). De masteropleiding wordt ontwikkeld in het kader van het specialistenregister voor klinisch verloskundigen, waar de beroepsverenigingen KNOV en NVOG momenteel aan werken.

Specialistenregister
Het register moet het deskundigheidsterrein van de klinisch verloskundigen waarborgen. De titel ‘Klinisch Verloskundige’ mag dan alleen worden gevoerd na registratie in het specialistenregister. Hiervoor is wel een geaccrediteerde zelfstandige masteropleiding nodig die toegang geeft tot het register. De masteropleiding moet ervoor zorgen dat er in de toekomst voldoende instroom is van geregistreerd klinisch verloskundigen. De masteropleiding zal de bestaande opleiding Physician Assistant – Klinisch Verloskundige (MPA-KV) vervangen.

Macro doelmatigheid
Om de masteropleiding daadwerkelijk te kunnen laten starten moet er aan een aantal eisen voldaan worden. Op dit moment wordt er een macro-doelmatigheidsonderzoek uitgevoerd om de arbeidsmarktbehoefte in kaart te brengen. Indien het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap akkoord gaat, zal de masteropleiding naar verwachting op 1 september 2017 in Rotterdam starten. In dat geval start de laatste groep van de bestaande masteropleiding Physician Assistant – Klinisch Verloskundige op 1 september 2016. Deze groep zit nagenoeg al vol.

Subsidie vervalt
In tegenstelling tot de MPA-KV ontvangt de MKV geen subsidie vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor instellingen en leermeesters. De kosten voor duaal studeren komen hierdoor voor rekening van de instelling en/of de student.

Bron: knov.nl

Kraamzorg abonnement