Search
Close this search box.
effect gezonde voeding2

Nieuwe voedingsnormen

De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen voor energie herzien. Dit zijn dus de referentiewaarden voor dagelijkse calorische inname. De raad maakt niet meer alleen onderscheid tussen man en vrouw, maar maakt ook onderscheid naar leeftijdsgroepen, tussen mannen en vrouwen en naar verschillende niveaus van lichamelijke activiteit. Voor zwangere vrouwen is per trimester en voor vrouwen die borstvoeding geven de extra energiebehoefte gespecificeerd.

De nieuwe normen zijn grotendeels gebaseerd op de normen die de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft vastgesteld. Deze normen zijn aangepast aan de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht van de Nederlandse bevolking. Omdat de energiebehoefte per persoon kan verschillen is de de gemiddelde energiebehoefte alleen geschikt voor toepassing op groepsniveau. Diëtisten krijgen aandachtspunten om de energiebehoefte van een individu in te schatten bij het geven van voedingsadviezen.

Ook wil de Gezondheidsraad dat er onderzoek komt naar de mate waarin ondergewicht, overgewicht, bepaalde ziekten en / of medicijngebruik invloed hebben op de energiebehoefte. Daar is nu nog weinig over bekend. Bij de norm wordt nu uit gegaan van gezonde mensen met een gezond gewicht.

Bron: gezondheidsraad.nl 

 

Kraamzorg abonnement