Search
Close this search box.
KZ 3 2015 compleet DEF NEW 34 1

OCD en zwangerschap

Een obsessieve – compulsieve stoornis (OCD) komt veel vaker voor bij zwangere en pas bevallen vrouwen dan eerder gedacht. Dwanggedachten- en handelingen kunnen de hechting tussen moeder en kind in de weg staan en het is dus belangrijk hier meer aandacht aan te besteden. Veel vrouwen durven hier niet over te praten, of hebben zelf niet door dat ze een dwangstoornis hebben.

Dwanggedachten kunnen heel ver gaan, waarbij vrouwen bijvoorbeeld nadenken over het verdrinken van hun kindje of denken over het op de grond laten vallen van de baby. Een dwanghandeling kan zich uiten in bijvoorbeeld het continu wassen van de baby.

Onderzoek door de Universiteit van British Columbia wijst uit dat drie procent van de zwangere vrouwen en zeven procent van de vrouwen zes maanden na de bevalling een dwangstoornis hebben.

Hormonen kunnen hierbij een rol spelen.

Vrouwen die weten dat ze een dwangstoornis hebben vinden het moeilijk om hulp te vragen. Zij zijn bijvoorbeeld bang voor ingrijpen van de kinderbescherming. Soms kan een psycholoog uitkomst bieden.

Bron: Nationale Zorggids

 

Kraamzorg abonnement