‘Ongeboren kind moet vaker onder toezicht kunnen worden gesteld’

geplaatst in: nieuws | 4

Ongeboren kinderen moeten vaker en eerder onder toezicht worden geplaatst als moeders roken of drinken tijdens hun zwangerschap. Daarvoor pleit de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming in een advies dat het vandaag naar de ministeries van Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid heeft gestuurd.

De Raad wil dat expliciet in de wet wordt opgenomen dat ongeboren kinderen onder toezicht gesteld kunnen worden. Steeds meer onderzoek wijst uit dat drinken en roken tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor het kind.

Hulpverlening, al dan niet gedwongen, vindt nu vooral plaats na de 24ste week van de zwangerschap, heeft de Raad geconstateerd. Deze grens wordt gehanteerd door hulpverleners, omdat tot die tijd abortus nog mogelijk is. In de praktijk blijkt dat rechters zelden een OTS (ondertoezichtstelling) toekennen vóór die tijd. Maar schade voor het ongeboren kind kan ook al in de eerste 24 weken ontstaan.

Download het hele advies van de Raad (pdf).

Bron: NRC

4 Responses

 1. Esther

  Wat een onzin! Bij drugs oke, maar mijn moeder heeft bij alle 4 haar zwangerschappen gerookt, en we zijn allemaal gezond en met een normaal geboorte gewicht geboren, en zijn allemaal goed terecht gekomen! Ook ik heb 4 sigaretjes gerookt, en ook ons zoontje is gezond ter wereld gekomen en was ruim 7 pond! Hij ontwikkeld zich super goed. Mensen moeten ook zelf hun verantwoording nemen, daar hoeft niet speciaal een wet voor gemaakt te worden, dat vind ik grote onzin! Pak eerst maar die mensen op die hun kind(eren) lichamelijk/geestelijk mishandelen!

 2. Marly

  ik denk dat personen waarop dit van toepassing is meer gebaad zijn bij betere begeleiding/ toezicht. Waar stranden we? Dat bepaalde personen niet zwanger mogen worden? Wat te doen met vrouwen met obesitas? Waar ligt de grens?
  Natuurlijk moeten we ten alle tijden het welzijn van een kind voorop stellen, zij kunnen niet voor zichzelf opkomen.

 3. g v.d.Scheer

  Een aanstaande moeder die rookt en haar kindje daardoor wat gezondheids risico’s meegeeft moet onder toezicht gesteld worden….Hoe krom en tegenstrijdig is de wetgeving in Nederland???
  Beneden de 24 weken hoeven de ongeboren kinderen niet beschermd te worden omdat er dan nog abortus gepleegd kan worden als er schade in de ontwikkeling blijkt te zijn opgetreden door onverantwoordelijk gedrag van de as moeder!!
  Natuurlijk ben ik als kraamverzorgster en moeder tegen roken drinken e.d tijdens de zwangerschap maar waar is de raad van kinder bescherming om het belang van het het gezonde ongeboren kindje te behartigen die wegens ongemak van de moeder gedood wordt door abortus te laten plegen??!!!
  Zijn die leventjes dan niets waard?

  Een verbaasde lezer…..

 4. Petra

  Waar bemoeid iedereen zich mee! Hebben wij geen eigen verantwoordelijkheid?Ieder die zwanger is en rookt of drinkt of drugs gebruikt weten wel dat dit heel slecht is voor het ongeboren kind.Maar wat denken jullie van STRESS en UITLAATGASSEN en zo kan ik er nog meer op noemen.Hoe slecht dat voor ons ongeboren kinderen is. Maak je inderdaad maar druk om al die kinderen die aan lichamelijke en geestelijke mishandeling blootstaan en denken aan verwaarlozing.