Zoek
Sluit dit zoekvak.
beelden kz2 2019 NB 8

Onvoldoende calcium tijdens zwangerschap

Voldoende calcium innemen tijdens de zwangerschap is belangrijk voor moeder en kind. De richtlijn is minimaal een gram calcium per dag. Echter: ongeveer zestig procent van de zwangere vrouwen krijgt dagelijks minder dan de aanbevolen hoeveelheid binnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht. Er werd onderzoek gedaan onder ongeveer 2500 zwangere vrouwen in Limburg. Oorzaak voor een te lage dagelijkse dosis calcium ligt in voedingssupplementen: deze bevatten onvoldoende calcium om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen.

De dagelijkse hoeveelheid calcium kan uit voeding gehaald worden, maar zeker in periodes van misselijkheid zit een zwangere vrouw niet te wachten op bijvoorbeeld vijf glazen melk per dag of het eten van veel peulvruchten. Voedingssupplementen zijn dan een uitkomst, maar er moet goed gekeken worden naar de hoeveelheid calcium in deze supplementen. Losse calciumtabletten kunnen voor veel vrouwen een goede oplossing bieden: deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.

Minimaal een gram calcium per dag zorgt voor een lager risico op vroeggeboorte, zwakke botten bij ongeboren baby’s en een te laag geboortegewicht. Ook kan calcium een te hoge bloeddruk bij de aanstaande moeder voorkomen en het risico op pre-eclampsie verlagen.

Bron: MUMC.nl

Kraamzorg abonnement