Search
Close this search box.
onvruchtbaar voor geboorte W

Onvruchtbaar voor de geboorte

Ongeveer zeven procent van de mannen is onvruchtbaar. Al jaren wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken hiervan. Sommige mannen kunnen al voor de geboorte onvruchtbaar worden. Niet het dna van de vader of moeder is daarvoor de reden, maar nieuwe fouten die spontaan ontstaan tijdens of na de bevruchting in het dna zijn de oorzaak. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de universiteit van Newcastle. Dit is een doorbraak in het begrip van de onderliggende oorzaak van onvruchtbaarheid die hoop biedt op betere behandelmogelijkheden.

Soms is een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor onvruchtbaarheid, zoals een infectie of verstoorde zaadaanmaak na een behandeling tegen kanker. Maar in meer dan de helft van de gevallen was geen aanwijsbare oorzaak. Binnen de groep van mannen waar geen duidelijke oorzaak leek te zijn is gekeken naar foutjes in het dna die niet aanwezig waren bij de ouders. Daarbij werd ontdekt dat onvruchtbaarheid van de man vaak veroorzaakt werd door novo mutaties, nieuwe foutjes in het dna. Die kunnen al in de eicel of zaadcel van de ouders zijn ontstaan, of vlak na de bevruchting.

Via ivf of ICSI kunnen deze mannen soms toch kinderen te krijgen. De foutjes in het dna van de man kunnen veroorzaken meestal een dominante vorm van onvruchtbaarheid. De kans op het doorgeven aan de kinderen is dan vijftig procent.

Bron: radboudumc.nl 

 

Kraamzorg abonnement