Search
Close this search box.
beelden kz5 NB 17 1

Openbaar verschonen is lastig

Er is een gebrek aan verschoontafels in openbare toiletten, met name voor mannen. De Amerikaanse man Donte Palmer plaatste een foto die massaal gedeeld werd op sociale media. Hierop zie je dat hij zijn zoontje verschoont, terwijl hij half door zijn knieën gezakt op de grond zit. Veel mensen herkennen dit.

Commodes hebben weinig prioriteit in Nederlandse toiletten. Bedrijven en gebouwen vinden het belangrijker dat een openbaar toilet fris ruikt en schoon is dan dat er een verschoontafel staat. Als er al verschoontafels zijn, bevinden die zich voornamelijk in damestoiletten omdat vrouwen traditioneel de verzorging voor kinderen deden. Ook zijn bedrijven bang dat ze onderhevig zijn aan vandalisme. Een verschoontafel is meestal een plankje aan de muur, dit is niet hufterproof.

Het is dus belangrijk dat de tafels dat wel worden, en dat vrouwen én mannen er gebruik van kunnen maken. De tafel kan bijvoorbeeld geplaatst worden in de ruimte voor de toiletten. Een andere oplossing zijn genderneutrale toiletten, of de verschoontafel in een gehandicaptentoilet plaatsen. De meest voor de hand liggende oplossing is een verschoontafel in een ruimte waarvoor men moet betalen.

Het is goed dat er aandacht wordt besteed aan dit onderwerp, maar het komt niet vaak voor dat een baby verschoond wordt in een openbaar toilet. De luiers zijn tegenwoordig goed genoeg om een paar uur mee te kunnen, al gebeuren er altijd ongelukjes. Daarom is het wel belangrijk dat er verschoontafels aanwezig zijn in openbare toiletten. In Amerika is het in de wet opgenomen dat er verplicht verschoontafels aanwezig moeten zijn in mannen- en vrouwentoiletten.

Bron: NOS

Kraamzorg abonnement