Search
Close this search box.
opgeven voornaam e1571233325866

Opgeven van een voornaam

Een voornaam voor een kind verzinnen is bijzonder, maar niet altijd even eenvoudig. Er zijn veel zaken waar ouders rekening mee moeten houden. De voornaam mag niet ongepast zijn, geen scheldwoord of ongepaste naam zijn, of een naam zijn die bestaat uit veel namen. Een voornaam mag geen bestaande achternaam zijn, tenzij de bestaande achternaam ook een voornaam is (zoals Roos).

De ambtenaar van de burgerlijke stand kan een voornaam weigeren. Komen de ouders niet dadelijk met een nieuwe naam, dan kiest de ambtenaar van de burgerlijke stand er één. Binnen zes weken kunnen de ouders de rechtbank verzoeken de naam aan te passen als zij het niet eens zijn met de gekozen naam. Daar is een advocaat voor nodig.

Ook als het kind een buitenlandse of een dubbele nationaliteit heeft, mag het een Nederlandse naam krijgen. Houd er rekening mee dat sommige landen de keuze voor Nederlandse voornamen niet accepteren.

Het wijzigen van een voornaam kan door middel van het indienen van een verzoekschrift tot naamswijziging bij de rechtbank. Hiervoor is een advocaat nodig. Voor minderjarige kinderen moet de wettelijke vertegenwoordiger het verzoek indienen. Dit is één van de ouders of de voogd.

 

Bron: Rijksoverheid

 

Kraamzorg abonnement