Zoek
Sluit dit zoekvak.
poeptransplantatie

Poeptransplantatie als bescherming tegen allergie

Steeds meer kinderen kampen met voedselallergieën. In de toekomst zijn deze allergieën wellicht te genezen of voorkomen met een poeptransplantatie. Dat vermoeden onderzoekers uit de VS en Italië.

Zij baseren hun vermoeden op onderzoek met muizen die zonder darmbacteriën zijn geboren. De muizen kregen een paar weken na hun geboorte een poeptransplantatie met feces van zes maanden oude baby’s met een koemelkallergie, of van gezonde kinderen van dezelfde leeftijd. Door deze transplantatie krijgt de ontvanger de darmbacteriën van de donor.

De muizen bleken een koemelkallergie te krijgen van de darmbacteriën van kinderen met koemelkallergie. De muizen waren echter beschermd tegen de koemelkallergie als ze darmbacteriën van gezonden baby’s kregen.

Het idee achter het onderzoek is de mogelijke invloed van de toename van keizersneden en antibioticagebruik bij baby’s, en de afname van borstvoeding. Deze factoren, plus het veranderen van de leefstijl van veel mensen, kunnen invloed hebben op de samenstelling van de bacterieflora in de darmen.

Sinds er meer inzicht is in de hoeveelheid en soorten bacteriën in de darmflora blijkt ook dat deze verandert bij mensen met een voedselallergie. Met dat in het achterhoofd is de volgende stap een experiment met mensen.

Bron: www.nrc.nl

Kraamzorg abonnement