Zoek
Sluit dit zoekvak.

Premature baby lijkt zwakkere hersenverbindingen te hebben

Mogelijk geven die zwakkere hersenverbindingen op latere leeftijd problemen op het gebied van concentratie, emoties en communicatie.

Wetenschappers verzamelden 58 baby’s die na 40 weken het levenslicht zagen. Deze baby’s ondergingen twee of drie dagen na hun geboorte een hersenscan. Daarnaast verzamelden de onderzoekers 76 premature baby’s. Deze baby’s waren minstens tien weken te vroeg geboren en ondergingen ook een hersenscan, rond de datum waarop ze eigenlijk geboren hadden moeten worden. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de hersenscans van de voldragen en premature baby’s.

Netwerken
Uit het onderzoek blijkt dat bepaalde netwerken in het brein – met name de delen die een belangrijke rol spelen bij concentreren, communiceren en emoties – zwakker waren bij de premature baby’s. Het lijkt er dan ook op dat een premature geboorte de verbindingen in het brein verzwakt.

Problemen voorkomen
De afwijkingen die de onderzoekers in het brein van premature baby’s aantroffen, kunnen op latere leeftijd wel eens tot problemen leiden. Denk aan ADHD, angst of autisme. Door een beter beeld te krijgen van de hersenontwikkeling van premature baby’s hopen de onderzoekers in de toekomst in staat te zijn dergelijke stoornissen of problemen vroegtijdig te gaan behandelen en symptomen te beperken. “Het brein is met name in het begin van het leven heel plastisch en kan mogelijk door vroege interventie worden aangepast,” legt onderzoeker Cynthia Rogers uit. “Normaal gesproken gaan we pas ingrijpen als er symptomen ontstaan, maar wat wij proberen te doen, is de hersenontwikkeling van premature baby’s objectief meten, zodat we een indicatie krijgen van de kans dat een kind later problemen krijgt. Zo kunnen we al vroeg beginnen met behandelen en dat leidt weer tot betere uitkomsten.”

De onderzoekers blijven de kinderen die ze tijdens dit onderzoek bestudeerd hebben, volgen. Er zullen hersenscans worden gemaakt wanneer de kinderen twee, vijf en negen of tien jaar oud zijn. “We willen kijken naar de hersenontwikkeling van voldragen en premature baby’s en we willen weten hoe die ontwikkeling al dan niet tot problemen leidt.”

Bron: scientas

Kraamzorg abonnement