Search
Close this search box.

prematuren minder pijn dankzij speciale speen

Een verpleegster van het Winnie Palmer Ziekenhuis heeft een speciale speen gemaakt voor prematuur geboren baby’s. Normale spenen zijn te groot en hebben daarnaast geen uitsparingen voor slangetjes. Prematuren reageren heel goed op de nieuwe speen.

Het is frustrerend voor ouders om hun prematuur aan slangetjes te zien liggen. Als een vroeggeborene pijn heeft of angstig is, dan kan hij dit moeilijk laten zien. Hij kan namelijk nog niet huilen. “Wanneer een prematuur begint te friemelen en er tranen langs zijn gezicht stromen, dan weet je dat hij overstuur is”, zegt verpleegkundige Harriet Miller van het Winnie Palmer Ziekenhuis in Orlando. Miller kon dit niet langer aanzien en creëerde een eigen speen.

Normale spenen werken niet, want de meeste prematuren zijn geïntubeerd. Dit betekent dat zij flexibele buisjes in hun mond hebben, die een prematuur helpen met ademhalen en eten. “Deze slangetjes maken het onmogelijk voor baby’s om op een normale speen te sabbelen”, vervolgt Miller. Haar speen heeft een kleinere tepel, zodat een vroeggeboren baby deze makkelijk in zijn mond kan houden. Daarnaast zijn er uitsparingen voor de buisjes.

Minder stress
Veertien prematuren kregen kort na de geboorte Millers speen voorgeschoteld en zij reageerden heel erg goed. “We hielden hun bloedslag en zuurstofwaarden in het bloed in de gaten en zagen dat de prematuren minder pijn hadden”, zegt Miller. Zo daalde de hartslag en steeg de hoeveelheid zuurstof in het bloed. “Dit betekent dat de kinderen minder stress en pijn ervoeren.”

Positieve ervaringen
Ouders reageren enthousiast op de nieuwe speen. “Ik vind het een fantastische uitvinding”, reageert moeder Amber Eady. Haar dochtertje lag enkele weken in het Winnie Palmer Ziekenhuis. “Mijn baby lijkt te weten dat iemand haar hoort huilen. Ze wordt een stuk rustiger wanneer ze haar speen krijgt. Ik ben Miller heel erg dankbaar. Iemand die zo’n uitvinding bedenkt voor deze baby’s is zeer speciaal.”

Kraamzorg abonnement