Zoek
Sluit dit zoekvak.
prematuren

Prematuur en voeding

In Nederland worden jaarlijks ruim 11.000 kinderen te vroeg geboren, waarvan 2300 voor 32 weken zwangerschap. Het verbeteren van hun gezondheid en kwaliteit van leven is van belang voor zowel de kinderen, als in het beperken van zorgkosten voor de maatschappij. Bij deze kinderen kan optimale voeding zorgen voor verbetering van vroege groei en een goede lichaamssamenstelling. Het positieve effect van voeding met een goede balans tussen energie en eiwit werd gevonden bij kinderen op een leeftijd van zes maanden. Dit concludeert kinderarts in opleiding Charlotte Ruys. Bij acht jaar was het effect echter niet meer zichtbaar. Mogelijk omdat te weinig kinderen aan het onderzoek deelnamen.

‘Wellicht kan het vroege effect wel bijdragen aan het verbeteren van de cognitieve en motorische ontwikkeling, en het verkleinen van het risico op onder andere diabetes en hart- en vaatziekten.’ Te vroeg geboren kinderen ondervinden allerlei problemen, zowel op korte termijn (zoals een hersenbloeding, infecties, slechte groei) als op langere termijn ( zoals een hoger risico op hart- en vaatziektes, overgewicht, ontwikkelingsachterstand). Volgens Ruys kan voeding een positieve invloed hebben op een aantal van deze gevolgen. Met name voldoende eiwit is daarbij bevorderlijk voor een goede groei, gezondere lichaamssamenstelling en is daarnaast belangrijk voor de hersenontwikkeling.

Ruys deed een vervolgonderzoek onder achtjarigen die te vroeg geboren waren (maximaal 32 weken en / of geboortegewicht van maximaal 1500 gram). Ze keek naar de effecten van standaard kunstvoeding en kunstvoeding met extra eiwit. Kinderen die moedermelk kregen dienden als controlegroep. ‘In combinatie met andere onderzoeken kunnen we concluderen dat het belangrijk is om zo snel mogelijk na de vroeggeboorte te starten met adequate voeding. Zo hopen we onder andere via goede groei in het begin na nadelige gevolgen van te vroeg geboren worden te beperken.’

Bron: vumc.nl

Kraamzorg abonnement