Zoek
Sluit dit zoekvak.
boekstart foldernov2016 1 6

‘programma BoekStart/BoekenPret goed onderbouwd’

BoekStart/BoekenPret is door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies beoordeeld als goed onderbouwd.  Het programma wil het lezen van kinderen tussen 0 en 6 jaar bevorderen waardoor de taalontwikkeling en het leesgedrag wordt gestimuleerd.

De interventie BoekStart/BoekenPret geeft ouders en professionals handvatten om van voorlezen een routine te maken in het gezin, op de kinderopvang en op school. Het programmaonderdeel BoekStart richt zich op alle kinderen. De gemeente of het consultatiebureau stuurt alle ouders met pasgeboren baby’s een waardebon waarmee zij bij de bibliotheek een koffer met twee babyboekjes kunnen ophalen. Ouders die het boekje ophalen, zijn meteen lid van de bibliotheek.

Het programmaonderdeel BoekenPret is voor laaggeletterde ouders die intensievere begeleiding nodig hebben bij het voorlezen. Het consultatiebureau vraagt hen om deel te nemen aan dit traject. De ouders krijgen vervolgens een contactpersoon toegewezen die hen thuis begeleidt. Ook krijgt het kind extra begeleiding op de kinderopvang.

De Erkenningscommissie Jeugdinterventies kan interventies erkennen op vier niveaus: goed onderbouwd of effectief volgens eerste, goede of sterke aanwijzingen. Erkende interventies worden opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Kraamzorg abonnement