Zoek
Sluit dit zoekvak.
Banner Kraamcafe november 2018 rectangle

Programma Kraamcafé 13 november

Op 13 november is er weer een Kraamcafé! Een dag vol actualiteit, vakkennis en ontspanning. Deze keer kun je maar liefst 5 lezingen volgen. Het volledige programma is plenair, waardoor het meer gevarieerd is. Ook zijn we benieuwd waar jij meer over wilt weten en dus is er gelegenheid om vragen te stellen. De presentatie is in handen van cabaretier en oud-kraamverzorgende Nina de la Croix. Zij leidt ons op geheel eigen wijze door de dag; je onthoudt informatie beter als er ook ruimte is voor humor en gezelligheid. Jij komt toch ook?

  • De Meervaart, Amsterdam
  • Abonnees betalen 25,- entree, niet-abonnees 40 (lid worden kan hier)
  • Accreditatie van 4 punten in aanvraag

Het Kraamcafé van 13 november is uitverkocht. Alvast inschrijven voor de Kraamcafe’s in 2019?

[btn text=”SCHRIJF JE HIER IN! ” tcolor=#FFF bcolor=#7E9B9C thovercolor=#FFF bhovercolor=#557475 link=”https://www.vakbladkraamzorg.nl/meld-je-aan-voor-het-kraamcafe-in-2019/” target=”_self”]

 

8.30 – 10.00: Kennismarkt

10.00 – 12.45: Ochtendprogramma

  • Kramen bij andere culturen
  • Seksuele intimidatie in de kraamzorg
  • Meldcode Kindermishandeling

12.45 – 13.45: Lunch en kennismarkt

13.45 – 15.30: Middagprogramma

  • Borstvoedingsprotocollen: wat als het in de praktijk niet past?
  • Psychische klachten in de kraamtijd

15.30: goodiebag en borrel

OCHTENDPROGRAMMA

Kramen bij andere culturen

Veel kraamverzorgenden hebben praktijkervaring in de omgang met gezinnen met een andere etnisch-culturele achtergrond. Toch bestaat er weinig theoretische kennis over de achtergrond van de grootste migrantengroepen in de Nederlandse samenleving. Waarom beperkt een bepaalde benadering van de moeder en het gezin soms wel, en soms niet? Ook kan het voorkomen dat je risicovol gedrag ziet dat voortkomt uit de cultuur of religie van de moeder. Het is lastig om dat te bespreken en daarop te handelen. Krijg meer inzicht in culturele en religieuze achtergronden, zodat je weet hoe je kan handelen tijdens de kraamweek.

Fadua el Bouazzaoui is oprichter van de Stichting Voorlichters Gezondheid. Ze werkte onder andere voor de gemeente Rotterdam aan het programma Klaar voor een kind. Via het programma hebben ze het kennisniveau over gezond zwanger worden en een gezonde zwangerschap naar een hoger niveau getild. Ze merkte vooral dat er bij bewoners van achterstandswijken en van allochtone afkomst een grote behoefte was over voorlichting over de zorg in Nederland. Fadua’s missie is om de kloof tussen patiënt en zorgverlener te verkleinen.

Seksuele intimidatie in de kraamzorg

Als kraamverzorgenende sta je constant in contact met mensen. Dat kan tot seksueel grensoverschrijdende situaties leiden op het werk. Mede door #metoo is dit onderwerp actueel, ook in de gezondheidszorg. Seksuoloog Astrid Kremers geeft voorbeelden van seksuele intimidatie aan de hand van casussen.Gemiddeld wordt 1 op de 8 vrouwen in haar leven verkracht. De gevolgen zijn uiteenlopend. Zo wordt 7% van de vrouwen zwanger en krijgt 45% van de vrouwen last van PTSS. Ook de behandelingsmogelijkheden voor PTTS komen aan bod.

Astrid Kremers is met www.sexuoloog.nl de seksuoloog van het UMC Utrecht, Diakonessenhuis Utrecht en Beatrixziekenhuis Gorinchem. Naast behandelaar is ze ook auteur van het boek Aandacht voor seks, mede-initiatiefnemer en traumabehandelaar van het Centrum Seksueel Geweld, geeft ze onderwijs, is ze actief in de media en heeft ze de website www.seksboeken.nl.

Meldcode Kindermishandeling

Mishandeling en misbruik komt vaker voor bij jonge baby’s dan we denken. Zo’n 8% van de vrouwen maakt partnergeweld mee tijdens de zwangerschap. Ongeveer 5% van de ouders schudt, smoort of slaat een baby om huilgedrag te stoppen. Hoe herken jij verwaarlozing en mishandeling? Wat doe je als je twijfelt? Hoe ondersteun jij ouders en kinderen in de knel? En hoe ondersteunt de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld jou hierbij?

Mariëlle Dekker is algemeen directeur van Augeo en medeoprichter van de Augeo Academy waarmee ruim 150.000 professionals zijn geschoold in de aanpak van kindermishandeling en zorgelijke opvoedsituaties. Zij is nauw betrokken bij de aanstaande wijzigingen van de Wet Meldcode. Ze begon haar carrière als therapeut in de kinder- en jeugdpsychiatrie en vervolgde dit met een aantal beleid- en managementbanen in de jeugdzorg en publieke gezondheidszorg. Mariëlle is getrouwd en heeft twee kinderen.

MIDDAGPROGRAMMA

Borstvoedingsprotocollen: wat als het in de praktijk niet past?

In de kraamzorg werk je veel met protocollen. Dat maakt de zorg veiliger en duidelijker. Ook voor borstvoeding zijn er meerdere protocollen. Maar wat mag je doen als het protocol niet goed aansluit bij jouw gezin? In de praktijk kom je vaak uitzonderingen tegen. Het maakt bijvoorbeeld voor de voedingsverhouding een verschil of een kraamvrouw een bmi van 25 (normaal gewicht) of 41 (ernstig overgewicht) heeft. Ook vraagt het voedingsbeleid van een baby om een aanpassing als de baby veel lichter of zwaarder is. Hoe kan je je beleid praktisch afstemmen op je kraamgezin? En wat kan je doen als het daar net even wat anders gaat?

Myrte van Lonkhuijsen is fulltime lactatiekundige in Amsterdam en omstreken. Ze ziet al twintig jaar moeders die extra advies nodig hebben bij borstvoeding. Haar achtergrond als pedagoge komt in de praktijk goed van pas. Ook geeft ze regelmatig les aan zorgprofessionals, waaronder de Amstelacademie. Voor Vrouw&Zorg schrijft ze e-learnings. De afgelopen jaren vervulde ze bestuursfuncties bij de NVL en de Landelijke Borstvoedingsraad.

Psychische klachten in de kraamtijd

Pasbevallen moeders met psychische klachten denken vaak dat ze een slechte moeder zijn. Ze blijven verdrietig, schamen zich voor hun negatieve gevoelens en begrijpen dat niet. Als we de krantenkoppen zouden geloven, lijken mensen met een psychische aandoening eng, onberekenbaar en soms zelfs gevaarlijk. Maar niet iedereen beseft dat bijna de helft van de mensen ooit in het leven te maken krijgt met een psychische aandoening. Vooroordelen hebben we allemaal. Wanneer jij je bewust wordt van deze vooroordelen, krijg je meer begrip voor moeders met psychische klachten. Zo geef je jouw werk als kraamverzorgende nog meer diepgang.

Karin den Oudsten had psychische klachten na beide bevallingen. Ze schoolde zich om, startte haar eigen praktijk en geeft nu trainingen aan kraamverzorgenden, studenten Verloskunde van de Hogeschool Rotterdam en hbo-verpleegkundigen in het Erasmus MC en LUMC. Ze geeft volwassenen persoonlijke begeleiding via hypnose en coaching. Ook is ze ambassadeur voor Samen Sterk zonder Stigma, een organisatie die zich inzet om psychische klachten bespreekbaar te maken. Ze schreef twee boeken en zette het platform Stichting Me Mam op (www.meman.nl).

[hr]

Aanmelden voor het Kraamcafé

Meld je aan voor het Kraamcafé op 13 november 2018 en verzeker jezelf meteen van een plek. Als je lid bent van het Vakblad Kraamzorg betaal je slechts €25,-. Niet leden betalen €40,-. Onderaan deze pagina zie je hoe je lid kunt worden van het Vakblad Kraamzorg en meteen profiteert van 2 x 15,- korting.

13 november 2018
voor leden
13 november 2018
voor niet leden
13 november 2018
voor scholen


Wil je lid worden van het Vakblad Kraamzorg?

Voor €17,95 ontvang je 6x per jaar het Vakblad Kraamzorg en krijg je in november gratis de Kraamzorg Agenda 2019 binnen je abonnement. Je kunt ook meteen gebruik maken van 2 x €15,- korting op je entreebewijs van het Kraamcafé. Word lid van Kraamzorg >>

Kraamzorg abonnement