Zoek
Sluit dit zoekvak.

Programma Kraamcafé 14 november 2019

Het komende Kraamcafé staat in het kader van de partner. Er is steeds meer een rol voor vaders en partners, ook in de kraamweek. Wat is er veranderd en hoe betrek jij de partner in de kraamweek? Onze sprekers inspireren jou graag. De presentatie van het Kraamcafé is in goede handen bij Nina de la Croix, dé ervaringsdeskundige wanneer het om het betrekken van de partner gaat! Ze is moeder van Ko en koos voor co-ouderschap met zijn twee vaders, waardoor ze heel goed weet hoe je samen met je partners een team vormt. Daar schreef ze over in haar autobiografische boek ‘En nu komt het goed’. Nu is ze in blijde verwachting van haar tweede kindje. Haar optreden voor het Kraamcafé zal de laatste keer zijn voor haar zwangerschapsverlof. Nina heet je welkom en wisselt de inspirerende lezingen af met haar oprechte, persoonlijke verhalen en mooie liedjes.

  • De Meervaart, Amsterdam
  • Abonnees betalen 25,- entree, niet-abonnees 40 (lid worden kan hier)
  • Accreditatie van 4 punten in aanvraag

HET KRAAMCAFE VAN 14 NOVEMBER 2019 IS UITVERKOCHT. 

 

8.30 – 10.00: Kennismarkt

10.00 – 12.45: Ochtendprogramma

  • De veranderende rol van de vader
  • Babymassage en het belang van contact
  • De sleutel tot succesvol kolven

12.45 – 14.15: Lunch en kennismarkt

14.15 – 16.15: Middagprogramma

  • Medisch college: infecties na de geboorte en de gevolgen van medicatie
  • Omgang met partners in de praktijk

16.15: goodiebag en borrel

 

OCHTENDPROGRAMMA

De veranderende rol van de vader

Er is steeds meer belangstelling voor de rol van de vader of partner. Het vaderschapsverlof is recentelijk uitgebreid en de vader of partner is steeds meer betrokken bij zijn kinderen. Terecht, want vaders hebben een belangrijke rol in de opvoeding. En dat is voor vaders én moeders soms best even wennen. Louis Tavecchio vertelt hoe de rol van vaders is veranderd en wat hun positieve invloed is op het kind. Ook geeft hij praktische tips hoe jij als kraamverzorgende vaders direct kan betrekken bij de zorg van hun baby.

Louis Tavecchio studeerde psychologie, promoveerde aan de UvA en werkte 31 jaar bij Gezinspedagogiek in Leiden. Van 2001 tot 2011 was hij hoogleraar Pedagogiek aan de UvA, van 2005-2012 redacteur van Kind en Adolescent Review en van 2006-2012 hoofdredacteur van het tijdschrift Pedagogiek. Hij publiceerde meer dan tweehonderd artikelen in (inter)nationale tijdschriften, hoofdstukken en boeken op het gebied van gezinsopvoeding, gehechtheid, kinderopvang en hulpverlening. Daarnaast schreef hij boeken over sociaalwetenschappelijke onderzoeksmethoden en statistiek. Louis Tavecchio houdt zich al vele jaren bezig met opvoeding en ontwikkeling van jongens en de pedagogische betekenis en rol van vaders in het (moderne) gezin.

 

Babymassage en het belang van contact

Elke baby is uniek en wil niets liever dan begrepen worden door beide ouders. Daar speel jij een belangrijke rol in. Leer de ouders op een leuke, natuurlijke manier communiceren met de baby. Geef ze tips hoe zij het kindje veilig aan kunnen raken. Het gevoel van de baby is het sterkst ontwikkeld, dus daar kunnen ouders goed op aansluiten. Dan zal het kindje zich veilig voelen en ruimte ervaren om zijn verhaal te vertellen (verhuilen). Verzorgers kunnen leren de lichaamstaal te ontcijferen met jou als back-up en bevestiging. Conny Markgraaf geeft inzicht en praktische tips zodat jij ouders nog beter op weg helpt om hun baby te begrijpen.

Conny is een ervaren kraamverzorgende en heeft meer dan 25 jaar praktische en theoretische ervaring met ouders en hun baby, peuters en kleuters. Ze is auteur van het boek Ik ben er… Wat nu. Conny is coach communicatie. Ze geeft cursussen aan kraamverzorgenden en ze begeleidt ouders met problemen rondom hun kindje. Ze is moeder van drie kinderen. Vanuit haar eigen ervaring met een huilbaby begon ze een zoektocht om te ontdekken waarom haar kind huilde. Hoe kan je baby’s, peuters en kleuters beter begrijpen? Hoe kan je ouders handreikingen geven die echt werken? Met haar inzichten en tools plaatst Conny de kijk op huilen en troosten in een nieuw daglicht.

 

De sleutel tot succesvol kolven

Soms wil een moeder borstvoeding geven, maar kan ze niet altijd dicht bij haar baby zijn. Dan is kolven de oplossing. Maar dit gaat niet bij iedere moeder even gemakkelijk. Jij kan een belangrijke rol spelen door de moeder te helpen om het kolven goed op te starten. Observeer goed en geef de moeder handige tips, zodat ze ook na jouw vertrek weet hoe ze het kolven kan voorzetten. Wist je bijvoorbeeld dat ontspanning belangrijk is? En dat het juiste borstschild de sleutel is tot succesvol kolven? Chella Verhoeven geeft praktische tips om de moeder te coachen in de kraamweek

Chella Verhoeven is lactatiekundige IBCLC. Door haar werk als eigenaar van Moedermelk Netwerk en de BorstkolfWinkel (sinds 2005) wordt ze gezien als een expert op het gebied van borstkolven en het kolven van moedermelk.

 

MIDDAGPROGRAMMA

Medisch college: koorts bij de pasgeborene

Een vroege infectie bij de pasgeborene treedt vooral op in de eerste drie levensdagen. Groep B streptokokken (GBS) zijn in westerse landen de belangrijkste verwekkers van een neonatale infectie. In Nederland is circa twintig procent van alle zwangere vrouwen draagster van GBS. Sommige kinderen met een verhoogd risico op infectie worden ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Wat zijn deze risicofactoren en hoe kan je deze infectie herkennen? Deze en andere vragen zullen beantwoordt worden tijdens de lezing door Rachel van der Pol.

Rachel van der Pol is vierdejaars kinderarts in opleiding in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Rachel is in 2014 gepromoveerd binnen de kinder maag-darm-leverziekten en deed onderzoek naar gastro-oesofageale refluxziekte.

 

Moeders met psychiatrische problemen; gevolgen voor moeder en baby

Rond de 15 procent van de zwangeren en kraamvrouwen heeft een psychiatrische aandoening, zoals depressie of een angststoornis. Een deel van de moeders wordt hiervoor behandeld door middel van medicatie. Zowel de psychiatrische ziekte van de moeder als de medicatie hebben gevolgen voor moeder en kind. Hierbij kun je onder andere denken aan de hechting tussen moeder en kind, invloed op borstvoeding en ontwenningsverschijnselen. Als kraamverzorgende ken je vaak geen of maar een beperkte voorgeschiedenis maar krijg je wel te maken met deze gevolgen. Tijdens deze interactieve lezing vertelt Nora Kieviet meer en beantwoordt graag je vragen.

Noera Kieviet is vierdejaars kinderarts in opleiding in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Noera is in 2016 gepromoveerd op de neonatale effecten van antidepressivagebruik tijdens de zwangerschap en werkte een aantal jaar op de Psychiatrie Obstetrie Pediatrie (POP) polikliniek in het OLVG west.

Omgang met partners in de praktijk

Tijdens het Kraamcafé komen verschillende manieren aan bod om de partner bij het gezin te betrekken, zodat jij de baby en hun ouders een goede start kan geven. Het is een bekend gegeven dat moeders langer borstvoeding geven als ze steun krijgen van hun omgeving. Hoe betrek je de partner bij de borstvoeding? Hoe help je hem/haar zodat de partner vanaf het begin betrokken is bij de verzorging van het kind? En wat kunnen wij in onze aanpak leren van andere culturen? Er is niet één methode om de partner te betrekken. Jij komt bij veel gezinnen thuis en weet dat ieder gezin anders is. In deze lezing vertaalt Heleen Hilgers theoretische kennis naar praktische handvatten die jij kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.

Heleen Hilgers is lactatiekundige in Amsterdam en reist regelmatig naar het buitenland om meer kennis op te doen van lactatiekundigen en borstvoedende moeders over de hele wereld. Zij wisselt kennis uit om te begrijpen welke invloed cultuur heeft op borstvoeding. Voor ze lactatiekundige werd, werkte Heleen in de verpleegkunde en kraamzorg. In het jaar 2000 richtte ze het Borstvoedingscentrum Amsterdam op met Myrte van Lonkhuijsen, waarmee ze het beroep lactatiekundige breed op de kaart heeft gezet.

Kraamzorg abonnement