Zoek
Sluit dit zoekvak.
Kraamcafe 23 mei 2019 v2

Programma Kraamcafé 23 mei 2019

Het Kraamcafé van 23 mei staat in het teken van het thema: Huilen, Slapen en Dragen. Vanuit verschillende invalshoeken worden deze onderwerpen belicht. In de afsluitende lezing leggen we de verbanden, zodat jullie er na deze dag mee aan de slag kunnen in de praktijk. De presentatie is in handen van Nina de la Croix. Als geen ander weet zij ons te raken met haar humor en haar prachtige liedjes. Zorg dat je erbij bent!

  • De Meervaart, Amsterdam
  • Abonnees betalen 25,- entree, niet-abonnees 40 (lid worden kan hier)
  • Accreditatie van 4 punten in aanvraag

HET KRAAMCAFE VAN 23 MEI 2019 IS UITVERKOCHT. SCHRIJF JE ALVAST IN VOOR HET KRAAMCAFE IN NOVEMBER.

[btn text=”SCHRIJF JE HIER IN! ” tcolor=#FFF bcolor=#7E9B9C thovercolor=#FFF bhovercolor=#557475 link=”https://www.vakbladkraamzorg.nl/meld-je-aan-voor-het-kraamcafe-in-2019/” target=”_self”]

 

8.30 – 10.00: Kennismarkt

10.00 – 12.45: Ochtendprogramma

  • Regelmaat en inbakeren
  • Medisch college over Reflux
  • Dragen in het jonge gezin

12.45 – 14.00: Lunch en kennismarkt

14.00 – 15.45: Middagprogramma

  • De Happiest Baby Methode
  • Zorg op maat: vertaalslag naar de praktijk

15.45: goodiebag en borrel

 

OCHTENDPROGRAMMA

Regelmaat en inbakeren

Wat kan je doen om te voorkomen of verhelpen dat een baby jengelt of huilt? Veel jonge ouders zitten met deze vraag en willen graag begrijpen hoe zij rust kunnen creëren voor hun kindje. Inwikkelen of inbakeren kan het verschil maken. Maar wanneer kies je voor inwikkelen en wanneer kan je een baby inbakeren? Hoe zit het met de hechting tussen moeder en kind wanneer de baby gewikkeld in het bedje te slapen wordt gelegd? En als ouders regelmaat willen aanbrengen, kunnen zij dat wel combineren met het idee dat ze de baby voeden op verzoek?

Ria Blom is jeugdverpleegverpleegkundige en auteur van de boeken ‘Regelmaat en inbakeren’ (2003) en ‘Begrijp je kind’ (2018). Ook schreef ze verschillende artikelen in (vak)bladen. Meer informatie vind je op www.debakermat.nl . Ria Blom nam deel aan het huilbaby onderzoek in 2003 in het WKZ, waar Bregje van Sleuwen op promoveerde. Dit leidde tot een richtlijn en de landelijke implementatie hiervan. Zij gaf verscheidene lezingen voor een brede doelgroep. Sinds kort is Ria met pensioen, maar ze geeft nog steeds lezingen en verzorgt een landelijk telefonisch spreekuur.

 

Reflux

Alle zuigelingen hebben reflux, maar niet alle zuigelingen hoeven hiervoor behandeld te worden. Het herkennen van refluxziekte is echter lastig. Hoe maak je het onderscheid tussen reflux en refluxziekte? Wat zijn de symptomen van refluxziekte en hoe kan refluxziekte vastgesteld worden? Daarnaast bespreken we hoe we die kennis aan ouders van pasgeboren baby’s met refluxklachten kunnen geven. Ook bespreken we de voor- en nadelen van medicamenteuze behandeling.

Hedwig Kikkert is arts-assistent kindergeneeskundige bij het OLVG West in Amsterdam. Zij heeft hiervoor de master psychologie gehaald en richt zich nu volledig op kindergeneeskunde. Hedwig deed onder meer onderzoek naar de invloed van stress van de moeder op de neurologische ontwikkeling van het kind en naar de invloed van langketenige meervoudig onderverzadigde vetzuren op de ontwikkeling van het kind.

 

Dragen in het jonge gezin 

Veel gezinnen hebben de wens om de baby al snel te gaan dragen in een draagdoek of draagzak. Dat roept vragen op bij zorgprofessionals: Kan een baby al zo jong gedragen worden? Hoe doe je dit veilig en verantwoord, en met welke materialen?

Kinderfysiotherapeut Karin Brügemann vertelt over het belang van dragen voor ouder en kind, en welke rol dragen kan spelen in de kraamtijd en daarna. Op welke manier kun je als kraamverzorgende de ouders hierbij ondersteunen? Ook komt aan bod hoe ouders hun baby kunnen dragen in het dagelijks leven en hoe veiligheid en ergonomie worden gewaarborgd.

Karin Brügemann is kinderfysiotherapeut, eigenaar van Zorgdragen Opleidingen en draagconsulent. Jarenlang werkte zij in het Scheper Ziekenhuis (Treant) in Emmen waar zij het dragen op de kinderafdeling implementeerde. Steeds meer zorgprofessionals klopten bij haar aan voor advies over het dragen van kinderen. Daarom startte zij in 2015 met het geven van cursussen over dragen aan zorgprofessionals. Inmiddels zijn meer dan 200 zorgprofessionals zoals kinderfysiotherapeuten, kraamverzorgenden en kinderverpleegkundigen bij Zorgdragen Opleidingen geschoold en staat dragen in vele ziekenhuizen in Nederland op de kaart.

 

MIDDAGPROGRAMMA

Happiest Baby Methode

Twintig procent van de ouders zoekt hulp voor excessief huilen van hun baby. Excessief huilen hangt onder meer samen met oververmoeidheid en uitputting van ouders, met postpartum depressie en een minder competent gevoel in het zorgen voor de baby. Dit is een negatieve spiraal die snel en al vroeg kan ontstaan, ook in de kraamtijd. Roos Rodenburg doet samen met Eline Möller onderzoek naar de baby-en ouder vriendelijke Happiest Baby methode. Wil je weten hoe je de troostrespons opwekt bij een baby met de 5 stapjes van The Happiest Baby Methode? En wil je meer weten over de verschillende sensorische stimuli van deze 5 stapjes? Waarom is het goed om al in een vroeg stadium over troosten en slapen te vertellen en hoe doe je dat? De laatste wetenschappelijke inzichten over huilen en slapen gecombineerd met praktische adviezen waar je ouders een groot plezier mee zal doen.

Roos Rodenburg werkt als universitair docent / onderzoeker bij de UvA en bij Stichting Epilepsie Instellingen Nederland. Roos onderzoekt samen met Eline Moller nieuwe behandelingen voor huil- en slaapproblemen bij jonge kinderen. Samen deden zij experimenteel onderzoek naar de troostrespons van baby’s tot 6 maanden, onderzochten zij de effecten van de Happiest Baby methode, en onderzoeken ze de effecten van een slim bedje dat reageert op het huilen van de baby. Roos heeft 3 kinderen. Bij haar tweede dochter ontdekte ze de Happiest Baby en bij haar derde kindje leerde ze de coassistent en de kraamverzorgende nog in het kraambed de Happiest Baby.

Zorg op maat: vertaalslag naar de praktijk

In de loop van deze dag komen heel verschillende manieren aan bod om ouders en baby’s te helpen om samen zo gelukkig mogelijk te starten. En om ze te helpen als ze het moeilijk hebben. Die manieren lijken soms zo verschillend dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En dat geldt ongetwijfeld ook voor het gemiddelde kraamgezin. Die heeft ook nog haar eigen (schoon)moeder, tante en misschien nog wel drie andere boeken waar ze informatie uit halen.

Dus wanneer bespreek je op welke manier je de baby kan benaderen? In je werk zul je je kennis moeten laten aansluiten bij je kraamgezi en hun baby. Want de theorie past bijna nooit netjes bij wat je tegenkomt. Steeds meer ouders zijn bang voor Reflux, maar lang niet elke baby heeft echt last van Reflux. Sommige ouders willen graag dragen, bij anderen past dat helemaal niet. In deze afsluitende workshop gaan we de vertaalslag maken naar de dagelijkse praktijk. Hiermee kan jij straks zorg op maat leveren.

Myrte van Lonkhuijsen is fulltime lactatiekundige in Amsterdam en omstreken. Ze ziet al twintig jaar moeders die extra advies nodig hebben bij borstvoeding. Haar achtergrond als pedagoge komt in de praktijk goed van pas. Ook geeft ze regelmatig les aan zorgprofessionals, waaronder aan de Amstelacademie en bij Vrouw&Zorg.

Kraamzorg abonnement