Search
Close this search box.
Programma Kraamcafe 2018

Programma Kraamcafé 31 mei 2018

[btn text=”SCHRIJF JE HIER IN! ” tcolor=#FFF bcolor=#7E9B9C thovercolor=#FFF bhovercolor=#557475 link=”https://www.vakbladkraamzorg.nl/aanmeldpagina-kraamcafes-2018/” target=”_self”]

 

Datum: 31 mei 2018
Tijd: 8.30-16.30 uur
Locatie: Meervaart Amsterdam
Accreditatie: 4 punten

OCHTENDPROGRAMMA

De meetbaarheid van hechting

Dr. Deedee Kommers

Wereldwijd wordt iets meer dan een op de tien kinderen te vroeg geboren. De meerderheid daarvan kampt in hun latere leven met enige vorm van gedrags- en gezondheidsproblemen. Deze problemen kunnen worden aangepakt door de ouder-kind hechting te verbeteren. Maar om dat te kunnen doen, moet je eerst weten wat hechting nou eigenlijk is. Dr. Deedee Kommers kwam erachter dat buidelen niet alleen goed is voor de hechting, het is ook het beste moment om de hechting tussen ouders en kinderen te meten.

Veilig slapen

Dr. Monique L’Hoir

Het ministerie van VWS heeft de Universiteit Twente gevraagd of er in de verzorging van baby’s bijzondere trends aanwijsbaar zijn die mogelijk de risico’s op wiegendood verhogen. Omdat wiegendood steeds minder voorkomt, bestaat de kans dat de aandacht voor dit onderwerp verslapt. Dr. Monique L’Hoir presenteert de resultaten tijdens haar lezing ‘Veilig Slapen’ in het ochtendprogramma van het Kraamcafé van 31 mei 2018,

 

WORKSHOPS

Borstvoeding en cultuur

Heleen Hilgers reisde het afgelopen halfjaar door Zuid-Amerika en sprak met locals, reizigers, collega-lactatiekundigen en andere geboorteprofessionals.

Wat is de betekenis van borstvoeding en wat zijn de voor- en tegenargumenten? Het leverde verrassende verhalen en meningen op. Er wordt zichtbaar minder borstvoeding gegeven dan een paar decennia terug. In de verhalen en de beelden op straat zocht Heleen naar motieven en naar de rode draad tussen vrouwen wereldwijd. Wat is de invloed van cultuur op ons handelen en wat kunnen professionals daarvan leren?

Omgaan met rouw en verlies

Jettie van de Pol geeft ruimt twintig jaar trainingen en bijscholingen voor de kraamzorg

Eén van de moeilijke facetten van het beroep van kraamverzorgende is het omgaan met rouw en verlies. Rouw en verlies zijn er in alle soorten en maten. In deze workshop wordt stilgestaan bij de verschillende vormen van verlies die kraamverzorgenden kunnen meemaken en wordt gebouwd aan meer (zelf) vertrouwen voor deze verdrietige situaties. Indrukwekkende verhalen en persoonlijke ervaringen van kraamverzorgenden worden ondersteund door beeldmateriaal.

Dunstan Babytaal in de kraamzorg

Bregje Hamelynck is trainer bij Dunstan Babytaal Nederland

Priscilla Dunstan, een Australische moeder met een absoluut gehoor, heeft ontdekt dat alle pasgeboren baby’s vijf geluiden maken gebaseerd op basisreflexen. Ieder geluid heeft een hele specifieke betekenis: honger, een boertje dat dwarszit, moe, darmkrampjes, slaap of ongemak. Met een korte uitleg van de kenmerken van de geluiden en door te oefenen met voorbeelden van baby’s die de geluiden maken kan iedereen leren de vijf Babytaal geluiden te herkennen.  Tijdens deze workshop maak je kennis met de methode, hoor je meer over het wetenschappelijk onderzoek naar Dunstan Babytaal en krijg je een eerste indruk van twee van de vijf woorden.

 

Feiten en fabels over voeding in de Kraamtijd

Anita Badart is kinderdiëtiste, lactatiekundige, eigenaar van voedingspraktijk ‘Rond & Gezond’ en columnist van het Vakblad Kraamzorg

De voedingsadviezen vliegen je tegenwoordig om de oren. Wetenschappers vliegen elkaar in de haren over wat waar is en wat niet. Wat moet je als gewone consument nog geloven? Eet minder vlees! Eet minder koolhydraten! Eet minder bewerkt voedsel! Hoe kun jij de kraamvrouw begeleiden om zo gezond mogelijk te eten? Alle fabels en feiten worden door Anita Badart op een rijtje gezet!

Speak up! en krijg meer plezier in je werk

David Borman is verloskundige en geeft trainingen aan professionals in de geboortezorg

In je dagelijkse werkzaamheden raak je ongetwijfeld regelmatig in situaties verzeild waar jij anders over een onderwerp denkt dan de verloskundige, je leidinggevende of iemand anders in je omgeving. Het kan dan behoorlijk spannend zijn om je uit te spreken. Misschien denk je op zo’n moment: ‘Wie ben ik om daar iets over te zeggen? Ik houd mijn mond wel…’. Maar als je je niet uitspreekt, kan dat uiteindelijk leiden tot frustratie, roddelen en verlies van je werkplezier. Zonde! In deze workshop legt David uit hoe je met slechts een klein stapje al uit je comfort zone kunt treden. Speak up! en maak je werk nóg leuker en zo je zorg nóg beter.

Shaken Baby Syndroom

Bregje Raap is onderzoeker en promoveerde op het effect van regelmaat en inbakeren bij huilbaby’s. Daarnaast deed ze onderzoek naar het ontwikkelen van gezond slaapgedrag bij kinderen

Vaak worden baby’s door elkaar geschud uit onmachtsgevoel bij de ouder of de persoon aan wie de verantwoordelijkheid werd overgedragen. Dit gebeurt meestal naar aanleiding van het onophoudelijk huilen van de baby. Goede voorlichting aan ouders heeft geleid tot een halvering van het aantal gevallen van het Shaken Baby Syndroom. In deze workshop legt Bregje Raap uit hoe kraamverzorgenden ouders preventief kunnen informeren. Hoe pak je zo’n gesprek aan en hoe voorkom je dat je ouders of verzorgers zich aangevallen voelen.

Niet-pluisgevoel

Charlotte Hutting is maatschappelijk werkster, geboortecoach en vaste columnist en redacteur van vakblad Kraamzorg

Soms krijg je bij een gezin een onbehaaglijk gevoel. Je intuïtie vertelt je: hier klopt iets niet, maar je kan er de vinger niet helemaal achter leggen. Je ziet bijvoorbeeld een pistool in een kastje liggen. Of overal slingeren volle asbakken en lege flessen drank. Een krijsende dreumes schreeuwt om aandacht en moeder dreigt met een ‘tik’. Maar de signalen kunnen ook subtieler zijn: de moeder is zelf tijdens de intake helemaal niet aan het woord. Er is geen kraamuitzet en het huis ziet er armoedig uit. Of andersom: het huis staat vol dure spullen, terwijl je weet dat beide ouders geen baan hebben. Hoe vaag je vermoeden ook is, je moet er wel iets mee. Wat precies? Dat vertelt Charlotte je aan de hand van haar jarenlange ervaring. Uiteraard is er ook gelegenheid je eigen niet-pluisverhalen te delen.

Privacywet aan het Kraambed

Drs. Bob Rammeloo

In deze workshop legt Bob Rammeloo uit wat de privacywet inhoudt en gaat hij in op de bewustwording van het werken met de privacywetgeving. Wanneer is het van belang om vertrouwelijke uit te wisselen en wanneer niet? Onder privacy valt tenslotte ook je beroepsgeheim en dat mag je niet schenden. De wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is per 25 mei van kracht. Het is daarom van belang dat je goed voorbereid bent.

[hr]

Aanmelden voor het Kraamcafé

Meld je aan voor het Kraamcafé op 31 mei 2018 en verzeker jezelf meteen van een plek. Als je lid bent van het Vakblad Kraamzorg betaal je slechts €25,-. Niet leden betalen €40,-. Onderaan deze pagina zie je hoe je lid kunt worden van het Vakblad Kraamzorg en meteen profiteert van 2 x 15,- korting.

31 mei 2018
voor leden
31 mei 2018
voor niet leden
31 mei 2018
voor scholen

Het Kraamcafé wordt gesponsord door:

Sponsoren Kraamcafe mei 2018


Wil je lid worden van het Vakblad Kraamzorg?

Voor €17,95 ontvang je 6x per jaar het Vakblad Kraamzorg en krijg je in november gratis de Kraamzorg Agenda 2019 binnen je abonnement. Je kunt ook meteen gebruik maken van 2 x €15,- korting op je entreebewijs van het Kraamcafé.

Lid worden van Kraamzorg »

Kraamzorg abonnement