Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pseudo-embryo leidt sperma om de tuin

Baby’s maken zonder dat daar een moeder aan te pas komt? Dat lijkt een van de grootst denkbare onmogelijkheden. En toch… het lijkt erop dat het nog niet eens zo onwaarschijnlijk is. Het is wetenschappers namelijk gelukt sperma te laten geloven dat het een echte eicel heeft bevrucht. De eicel was echter niet afkomstig van een vrouw, maar was een pseudo-embryo, een nepvariant dus. Deze nep-eicel is met chemicaliën zo aangepast dat het erg lijkt op een gewone eicel. Zo verdelen en controleren zij het DNA op dezelfde wijze.

De wetenschappers van de Britse University of Bath begonnen hun experimenten met een onbevrucht eitje. Met chemicaliën lukte het hen om daarvan een ‘pseudo-embryo’ te maken. Dat zijn ‘neppe’ embryo’s die veel gemeen hebben met normale cellen, zoals huidcellen, als het gaat om de manier waarop ze hun DNA verdelen en controleren.

Als het lukt om gezonde babymuizen te produceren door sperma in pseudo-embryo’s te injecteren, dan zou hetzelfde op een dag ook mogelijk moeten zijn bij mensen, stellen de wetenschappers. De babymuizen in het experiment waren zelfs zo gezond, dat ze zelf ook weer vader en moeder konden worden. Ook was hun levensverwachting net zo hoog als bij normale muizen.

De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Bron: metronieuws

Kraamzorg abonnement