Zoek
Sluit dit zoekvak.
Pulmonale arteriële hypertensie (PAH)

Onderzoek naar PAH

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een ziekte waarbij de bloeddruk in de longslagader verhoogd is, waardoor het hart hard moet werken om het bloed rond te kunnen pompen. De ziekte wordt steeds erger, tot de patiënt uiteindelijk overlijd. Per jaar krijgen ongeveer twaalf kinderen in Nederland deze ziekte. Binnen vijf jaar is veertig procent van deze groep overleden.
PAH ontstaat door een aangeboren hartafwijking, door erfelijkheid, spontaan of door een leverafwijking. Niet alleen kinderen kunnen PAH krijgen, ook op volwassen leeftijd kan dit optreden.

Kindercardioloog Menno Douwes van het UMCG doet onderzoek naar de ziekte bij kinderen. Daarvoor heeft hij de Dekkerbeurs van de Hartstichting ontvangen. Om de kwaliteit van leven voor kinderen met PAH te verbeteren zoekt Douwes naar nieuwe behandelingen. Daarbij richt hij zich vooral op het uitzoeken welke ziekteprocessen de aderen stugger maken en hoe de grote longslagaderen soepeler gemaakt kunnen worden. Door de ziekte worden de aderen stug, waardoor de druk in de vaten hoog wordt en de bloedstroom verderop in de kleine vaatjes verandert en de ziekte zich sneller ontwikkelt. Daarbij moet het hart harder werken. Het soepeler maken van de longslagaderen zorgt voor een minder snelle progressie van de ziekte.

Bron: https://nieuws.umcg.nl/w/dekkerbeurs-voor-onderzoek-naar-ongeneeslijke-longvaatziekte-bij-kinderen

Kraamzorg abonnement