Search
Close this search box.
Babygebrabbel 1 e1570443475601

Reageren op babygebrabbel werkt positief

De taalontwikkeling van een baby is geholpen met een korte en eenvoudige reactie van de ouders op het gebrabbel van het kind. Brabbelen is een poging van de baby om informatie te verzamelen over de omgeving.

Reactie op babygebrabbel werd onderzocht door Cornell’s Behavioral Analysis of Beginning Years (B.A.B.Y) Laboratorium. Hieruit blijkt dat korte en bondige zinnen of woorden nuttig zijn als een baby begint te brabbelen. Ouders doen dit vaak onbewust al wanneer zij reageren op hun kind. Ouders die dit niet doen -onder andere bij risicogezinnen- worden geadviseerd te beginnen met het geven van eenvoudige reacties op geluiden van hun kind.

Voor het onderzoek kwamen 1.400 moeders en hun kind op twee opeenvolgende dagen een half uur spelen in een grote ruimte. De kinderen kregen een microfoontje in hun kleding en de interactie tussen moeder en kind werd op film vastgelegd. Daaruit bleek dat kinderen die op de eerste dag veel reactie kregen op hun gebrabbel, de tweede dag nieuwe spraakgeluiden sneller leerden.

Bron: nationale zorggids

Kraamzorg abonnement