Search
Close this search box.
reclyclen van luiers

Recyclen van luiers gaat beginnen

Per jaar worden er zo’n één miljard luiers bij het grofvuil gegooid. Hier komt binnenkort verandering in. Dan kunnen het plastic, papier, absorptiekorrels en de ontlasting uit de luier gerecycled worden. Niet alleen baby’s vervuilen luiers. Ook het gebruik van incontinentieluiers groeit, omdat de vergrijzing toeneemt. Vijf tot acht procent van het restafval bestaat uit luiers van beide groepen.

De overheid, recyclebedrijven en afvalverwerkers zijn al jarenlang bezig om te zorgen dat de luier gerecycled kan worden. Dit was tot nu nog niet gelukt. Recycling was vaak te duur en alle bacteriën en medicijnresten gingen er niet uit.

Sinds 2016 gooien huishoudens en kinderdagverblijven in Brabant al luiers in een aparte bak voor een testfabriek. Er is een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij er geen restafval overblijft. Wanneer de nieuwe fabriek klaar is, kan deze 15.000 tot 20.000 ton luiers per jaar verwerken. De CO2-besparing hiervan is vergelijkbaar met een autorit van 2.000 kilometer. De luiers worden eerst samen met rioolslub verhit tot een temperatuur van 250 °C. Zo worden alle ziekteverwekkers gedood en de medicijnen afgebroken. Daarna wordt het plastic gescheiden en dan blijft er nog urine en ontlasting over. Hiervan wordt biogas, biomassa en kunstmest gemaakt. De fabriek opent dit najaar. De fabriek komt naast een rioolwaterzuiveringsinstallatie te staan in een samenwerking met Waterschap Rivierenland. Zij kunnen de biogas en biomassa die vrijkomen tijdens het recyclen in hun vergistingsinstallatie verwerken. De investering hiervoor is 5 miljoen euro, maar de recycling levert per jaar 300.000 tot 400.000 euro winst op. Ook in Amsterdam wordt op dit moment een luierrecyclingfabriek gebouwd.

Bron: RTLnieuws

Kraamzorg abonnement