Zoek
Sluit dit zoekvak.
cover1

reflux: nieuw onderzoek

De diagnose van refluxziekte is bij kinderen moeilijk te stellen, mede omdat de beschikbare diagnostische middelen onvoldoende sensitief en specifiek zijn. Daarbij zijn maagzuurremmers ter behandeling van reflux (PPRs) niet effectief genoeg bij baby’s en is de werking ervan bij oudere kinderen nog niet voldoende onderzocht. Verder blijkt de behandeling van de zeldzame slokdarmziekte achalasie bij kinderen onder de 18 in Nederland niet eenduidig en is de follow up van deze kinderen onvoldoende. Dit zijn de belangrijkste conclusies die Smits trekt in haar proefschrift dat een aantal studies omvat rondom diagnose en behandeling van refluxziektes.

Slokdarmmotiliteitsstoornissen komen vaak voor bij kinderen, met name refluxziekte. Er wordt geschat dat de gezondheidszorgkosten in Europa op 1,1 biljard euro per jaar liggen voor zuigelingen alleen. Smits stelt dat er een noodzaak is om nog eens goed te kijken naar de huidige manieren van diagnosestelling en behandeling, en te investeren in betere of nieuwe technieken.

Daarnaast richt Smits haar blik op de zeldzame ziekte achalasie. De behandeling van deze slokdarmziekte, waarbij de slokdarm min of meer verkrampt en er steeds moeilijker voedsel kan passeren naar de maag, is homogeen in Nederland. Smits pleit er daarom voor om internationale samenwerking te zoeken, zodat deze zeldzame aandoening in de toekomst optimaal behandeld kan worden.

Bron: AMC

 

Kraamzorg abonnement