Zoek
Sluit dit zoekvak.
Mishandeling moeder W

Relatie mishandeling moeder in kindertijd en complicaties kind

Er bestaat een relatie tussen de (emotionele) mishandeling tijdens de kindertijd van een moeder en het verhoogde risico op gezondheidsproblemen zoals astma of autisme bij de volgende generatie. Dit heeft een Duitse studie door Universitätsmedizin Berlin aangetoond. Het kan gaan om emotioneel, fysiek of seksueel misbruik of verwaarlozing als kind. Dit leidt tot fysieke of emotionele schade of dreiging van schade aan een kind, ook wel de Adversity Childhood Experiences (ACE’s) genoemd. Deze ACE’s kunnen leiden tot trauma.

Kinderen van deze moeders hebben een hoger risico op astma, een aandachtstekort- of hyperactiviteitsstoornis (ADHD) en autisme. Ook hebben deze kinderen een hogere aanwezigheid van symptomen en gedragingen die verband houden met depressie- en angststoornissen, meldden de onderzoekers. Deze staan ook wel bekend als ‘internaliserende’ stoornissen. Dochters van deze moeders hebben een hoger risico op obesitas. Zonen hebben dit niet.

De studie suggereert dat het risico op deze problemen niet genetisch wordt doorgegeven.

Passende therapie voor de moeder heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van haar kind(eren).Ervaringen uit de kindertijd bespreken tijdens de intake kan hierbij helpen. Vervolgens kan advies gegeven worden over adviesdiensten of programma’s die de moeder ondersteunen.

Er wordt nog verder onderzoek gedaan, zodat gekeken kan worden of er een nieuwe, gerichte therapeutische maatregel kan worden ontwikkeld.

Bron: charite.de

 

 

 

Kraamzorg abonnement