Zoek
Sluit dit zoekvak.
robotbaby

Robotbaby voor ouders met opvoedproblemen

Een babypop die alles doet wat een echt kindje ook doet: veel kleine kinderen dromen ervan. Zorgorganisatie De Rading in Utrecht gaat zo’n levensechte robotbaby geven aan mensen die problemen hebben met opvoeden. Door voor de pop te zorgen, kunnen ze bewijzen dat ze ook voor een echt kindje kunnen zorgen.

Het gaat voornamelijk om stellen of alleenstaande ouders waarvan het kind uit huis is geplaatst. Ze moeten vier of vijf dagen voor de robotbaby zorgen, en als ze dat goed afgaat kan er weer gekeken worden naar een mogelijk terugplaatsing. Klinkt simpel, maar dat is het niet. “De pop huilt en heeft regelmatig aandacht nodig”, vertelt Veronique Groen van De Rading. “Ze zullen moeten ontdekken waardoor de baby getroost wordt, bijvoorbeeld door het geven van de fles of het verschonen van de luier.”

Door talloze sensoren in de robot kan nauwkeurig gevolgd worden hoe er voor de ‘baby’ wordt gezorgd. “We kunnen zien of het nekje ondersteund wordt bij het optillen, of het flesje goed wordt gegeven, of de baby kans krijgt om een boertje te laten”, aldus Groen. “Al die informatie wordt naar de computer gestuurd en daar kunnen wij het inzien.”

De robotbaby kan ook gebruikt worden voor tieners met een kinderwens. De pop wordt nu nog niet uitgegeven, maar De Rading hoopt ze “zo snel mogelijk te gaan inzetten”. “We hebben er heel veel zin in. En we zijn benieuwd naar de resultaten!”

Bron: rtvutrecht.nl

Kraamzorg abonnement