Zoek
Sluit dit zoekvak.

Roken voor baby nog schadelijker dan gedacht

Roken tijdens de zwangerschap blijkt nog veel schadelijker dan gedacht, zo blijkt uit een groot Amerikaanse onderzoek onder 6000 vrouwen en hun pasgeboren kinderen. De resultaten daarvan zijn donderdag gepubliceerd. Door de schadelijke stoffen in sigaretten kunnen blijvende defecten ontstaan in het DNA (erfelijk materiaal) van de nakomelingen van rokende moeders.

Volgens Stephanie London, onderzoekster van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIEHS (National Institute of Environmental Health Sciences), ontstaan de beschadigingen in het erfelijk materiaal niet alleen door inademen van tabaksrook, maar ook doordat bepaalde schadelijke stoffen via de placenta (moederkoek) toch in de bloedbaan van het ongeboren kindje terechtkomen. Op die manier kunnen afwijkingen worden veroorzaakt in met name het centrale zenuwstelsel en de longen.Verder hebben de onderzoekers met hun onderzoek aangetoond dat er ook een verband is tussen roken tijdens de zwangerschap en kinderen die worden geboren met een gespleten gehemelte en hazenlip. ,,Alle signalen wijzen in die richting”, aldus de onderzoekers die al bezig zijn met een vervolgstudie. Ze willen de komende jaren onderzoeken welke ziekten kinderen van rokende moeders kunnen krijgen.

Algemeen is al jaren bekend en wetenschappelijk aangetoond dat roken tijdens de zwangerschap sterk is af te raden. Het kan leiden tot een lager geboortegewicht, vroeggeboorte en het te snel loslaten van de placenta. ,,De gezondheidsrisico’s door roken zijn echter nog vele malen groter”, staat in de conclusie van het rapport.

Meer weten over de gevolgen van (mee)roken in de kraamtijd? Volg de geaccrediteerde e-learning>>

Bron: Algemeen Dagblad

Kraamzorg abonnement