Zoek
Sluit dit zoekvak.
C7B27764 6EE7 4AEB 8DDA DC81DF6E2B30 4 5005 c

Rokende grootmoeders en astma bij kleinkinderen

Als een vrouw tijdens haar zwangerschap rookt, hebben haar mannelijke kleinkinderen een verhoogd risico op op astma. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) deed onderzoek met 37.000 deelnemers.

Eerdere studies toonden al dat roken tijdens de zwangerschap slecht is voor de gezondheid en ontwikkeling van het ongeboren kind. Het tast ook de voortplantingseieren van de vrouwelijke foetus aan, wat dus de moeder is van toekomstige kleinkinderen. In de eerste grootschalige studie die hiernaar is uitgevoerd concludeerde het UMCG dat roken tijdens de zwangerschap effect heeft op ene toekomstig mannelijk kleinkind. Het is nog niet duidelijk waarom alleen jongens hier last van hebben. Dat kan ene hormonale verklaring hebben, maar ook de snellere groei van een mannelijke foetus, waardoor deze dus kwetsbaarder is in bepaalde omstandigheden. Vooral rokende grootmoeders aan de moederskant blijken invloed te hebben, van vaders kant zijn geen gevolgen zichtbaar. Vermoedelijk komt dit omdat vrouwen al eicellen hebben als ze in de baarmoeder zitten, en zaadcellen bij mannen pas in de puberteit komen.

Onderzoekers van het UMCG stellen ook vast dat roken tijdens de zwangerschap duidelijk een grote rol speelt in de ontwikkeling van astma bij jonge kinderen, en dat dit kan doorwerken in de generaties die volgen.

Bron: umcg.nl 

Kraamzorg abonnement