Zoek
Sluit dit zoekvak.
rookverbod ziekenhuizen 1 e1570449389691

Rookverbod bij ziekenhuis laat op zich wachten

‘Wie een longaandoening zoals astma heeft, is het geen pretje door de walm van rook de ingang van een ziekenhuis te bereiken. Roken bij ziekenhuis moet stoppen.’

Dat zijn de woorden van Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, dat dit jaar zijn zestigste verjaardag viert. ‘Een rookverbod rond ziekenhuizen en andere zorginstellingen zou een geweldig cadeau zijn.’ Maar op korte termijn zit dat cadeau er niet in. ‘We zullen er nog jaren voor moeten lobbyen.’ Pas in 2025 wil de overheid het roken bij zorginstellingen verbieden. Universitaire Ziekenhuis in Nederland gaven begin januari echter al wel aan rookvrij te willen worden. Het UMC in Groningen trok het voortrouw: vanaf 1 januari is daar een rookverbod ingevoerd op alle ziekenhuisterreinen. Hiermee hebben ze de primeur.

Samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding werkt het Longfonds sinds 2015  aan de Rookvrije Generatie. In het Nationaal Preventieakkoord staat 2040 vermeld als het jaar van de rookvrije generatie, waarin kinderen niet meer beginnen te roken.

Het Nationaal Preventieakkoord heeft reeds maatregel ingesteld. Meer accijns en minder verkooppunten zijn daar voorbeelden van. Daarnaast komt er een rookverbod op plekken waar veel kinderen komen, zoals speeltuinen en sportverenigingen. Het onderwijs is in de zomer van 2020 aan de beurt met een algemeen rookverbod op het schoolplein.

Bron: longfonds.nl

Kraamzorg abonnement