Zoek
Sluit dit zoekvak.
RS Virus W

RS-virus

Ieder jaar belanden in Nederland rond de tweeduizend baby’s met het RS-virus in het ziekenhuis. Het virus manifesteert zich eerst als een eenvoudige verkoudheid, die snel kan omslaan naar een longontsteking, en kan een fatale afloop hebben. Kinderen in Nederland kunnen meestal goed geholpen worden, maar in armere landen is die kans aanzienlijk kleiner. Wereldwijd sterven ongeveer zevenhonderd kinderen per dag aan het RS-virus.

Er is geen vaccin beschikbaar, maar uit een grootschalig internationaal onderzoek blijkt dat een relatief simpel middel een groot aantal opnames in het ziekenhuis kan voorkomen. Nu al kunnen kinderen een injectie krijgen met een antistof, die echter maar een maand werkt. Daarna moet het kind een nieuw prikje, wat kostbaar en soms traumatisch voor het kindje is. Het nieuwe onderzoek toont dat zeer krachtige antistoffen, gemaakt in een laboratorium, maandenlang in het bloed blijven. Een groep van bijna duizend prematuur geboren kinderen en een groep baby’s die extra risico loopt

op het RS-virus kregen de antistoffen toegediend. Het aantal ziekenhuisopnames bleek tachtig procent lager bij de groep vroeggeboren kinderen dan bij de controlegroep.

Onderzoekers willen ook testen bij alle kinderen, en niet alleen te vroeg geboren baby’s, voordat het medicijn op de markt gebracht kan worden.

Bron: Volkskrant

Kraamzorg abonnement