Zoek
Sluit dit zoekvak.
3 d scan baby e1575466041515

Saturatiemeting na geboorte

De belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen is een hartaandoening. Uit onderzoek van het LUMC blijkt dat het meten van het zuurstofgehalte in het bloed van een pasgeboren kindje tot wel 35 kinderlevens per jaar kan redden. Nu nog wordt dertig tot veertig procent van de kritieke hartaandoeningen bij pasgeborenen gemist. Het is belangrijk dit op tijd op te merken. Bij te laat ingrijpen kan een kindje binnen een maand na de geboorte overlijden.

Symptomen worden meestal pas na een paar dagen zichtbaar. Met een saturatiemeter kunnen aandoeningen snel en eenvoudig opgemerkt worden. Stichting Hartekind wil daarom dat alle verloskundigen in Nederland een saturatiemeter krijgen en heeft hiervoor een project gestart. Door een saturatiemeting dadelijk na de geboorte kan een baby vaak op tijd geholpen worden. De meting helpt bovendien ook bij het opsporen van andere ernstige aandoeningen zoals infecties en longaandoeningen. In delen van Nederland hebben ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken de saturatie screening al geïmplementeerd in afwachting van landelijke richtlijnen.

De uitrol van de saturatiemeters is dit jaar gestart. Het doel is in ieder geval de helft van de 1600 verloskundigen in Nederland in 2022 te voorzien van een saturatiemeter. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Edwin Bouw Fonds.

Bron: lumc.nl 

 

Kraamzorg abonnement