Zoek
Sluit dit zoekvak.
seksuele intimidatie e1576158830103

Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie kan op elke werkvloer plaatsvinden, ook in de kraamzorg. De meeste mensen schrikken als het ze overkomt en weten niet hoe te reageren. Er staat nergens omschreven wat ‘intimidatie’ precies is. Wanneer spreken we wel over seksuele intimidatie en wanneer niet?

 

Het is afhankelijk van de situatie en de persoon die het overkomt. De één kan wat meer hebben dan de ander. Een voorbeeld: een collega werd door de vader steeds ‘moppie’ genoemd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar toch heeft de dame er niets van gezegd. Terwijl ze zich er mateloos aan irriteerde. Dit is een vorm van seksuele intimidatie: er wordt iets gezegd dat je als niet prettig ervaart. Overkomt je dit, dan moet je gelijk een signaal afgeven: ‘Ik vind het niet prettig zo genoemd te worden’.

 

Nog een voorbeeld: een moeder vraagt je de baby naar de vader te brengen. Die staat op dat moment in de badkamer en is poedelnaakt. Zo neemt hij de baby van je over. Dit kan een rare situatie zijn. Het is heel normaal dat je dan aangeeft dat je het op prijs stelt als hij een badjas aantrekt.

 

Mocht er echt iets gebeuren waar je niet van gediend bent, meld dit dan altijd schriftelijk aan je werkgever! Zorg er voor dat je een aannemelijk verhaal hebt, want vaak ben je maar met twee en de tegenpartij zal het ontkennen. Als de tegenpartij zegt dat het niet waar is, vraag dan door en zoek naar contradicties in het verhaal. Bij ernstige situaties kan je ook altijd aangifte doen. Dit is een duidelijk signaal dat je de seksuele intimidatie niet pikt.

 

Om jurist Paul van der Wiel te quoten: ‘Beter een melding teveel, dan een collega die hetzelfde overkomt.’.

 

Een kraamverzorgende liet een keer wat kapot vallen in de keuken, waarop de vader grapte: ‘Kom vanavond laat maar terug, dan kan je het goedmaken.’. Dat bedoelde hij als grapje, maar het is aan jou om te bepalen of je deze vorm van humor accepteert of niet. Doe je dat niet, raak dan niet in paniek. Zeg gewoon dat je niet van die opmerking gediend bent.

 

Heb je vragen over seksuele intimidatie of wil je wat bespreken? Bij NU’91 zitten we altijd klaar voor je vragen of verhalen! En anders zie ik je wel op Instagram: Itsmemartijn.x

 

Readacteur: Martijn van den Bergh (NU’91)

Kraamzorg abonnement