Zoek
Sluit dit zoekvak.
sensor voor zuurstof 410px

Sensor voor zuurstof

Bij prematuur geboren baby’s moet veel worden gemonitord. Eén van de meest belangrijke dingen die in de gaten moet worden gehouden is de oxygenatie of ‘zuurstofverzadiging’ van het bloed in hersenen. Tot vijftig procent van de prematuur geboren kinderen loopt hersenschade op, wat leidt tot neurologische problemen. Het monitoren van de zuurstofverzadiging werd al gedaan, maar met een log, onhandig en duur apparaat met snoeren waar het kindje in verstrikt kan raken en sensoren die op de tere babyhuid moeten worden geplakt.

Onderzoekers van TU Delft hebben in samenwerking met Northwestern University en het Lurie Childrens Hospital of Chicago een draadloze sensor ontwikkeld die de gezondheid van het babybrein op een eenvoudige, goedkope en voor het kind comfortabele manier in de gaten houdt. De sensor is zacht, buigbaar en draadloos en kan op de hoofdhuid van de baby worden geplakt. Het meet niet alleen het regionale zuurstofgehalte in de hersenen, maar het hele zuurstofniveau in de slagaderen van het hele lichaam zodat de interactie tussen beide systemen inzichtelijk wordt. De sensor stuurt data naar de app, die een seintje geeft als een arts of verpleegkundige moet ingrijpen.

Een ‘ouderwets’ meetapparaat kost rond de 10.000 euro, de sensor slechts 25 euro. In Amerika is inmiddels een startup in het leven geroepen om de sensor in de markt te brengen. Niet alleen zijn de sensors geschikt voor baby’s, ook bij volwassenen waarbij het zuurstofgehalte regelmatig gemonitord moet worden kan het uitkomst bieden.

Bron: TU Delft  

Kraamzorg abonnement