Search
Close this search box.
sneuvelende tanden

Sneuvelende tanden

Vrouwen met meer kinderen verliezen meer tanden. Dit verband is aangetoond in een groot Europees onderzoek. De onderzoekers gebruikten gegevens uit de databank SHARE, wat gegevens bevat van meer dan 120.000 vijftigplussers.

Binnen SHARE werd gebruik gemaakt van deelonderzoek Wave 5, waarin onder andere de geboorten in een gezin en het aantal resterende tanden werd geregistreerd. Stefan Listl, hoogleraar aan het Radboudumc: “Met het stijgen van de leeftijd sneuvelen er meer tanden. Ook het opleidingsniveau speelt mee.” Hoger opgeleiden lopen minder kans om tanden te verliezen.

Specifiek werd er gelet op twee doelgroepen: vrouwen die een twee- of drieling hebben gekregen of van wie de eerste twee kinderen hetzelfde geslacht hebben. Listl: “Als de eerste twee kinderen hetzelfde geslacht hebben, neemt de kans toe dat je nog een derde kind wilt met de kans op een ander geslacht. We zien dat de vrouwen in die groep duidelijk meer tanden zijn kwijtgeraakt. Bij mannen zien we geen verschil.”

De conclusie van het onderzoek is dat bij deze groep een derde kind duidelijk invloed heeft op de tanden van de moeder. Dat betekent niet dat dat voor iedereen geldt. Verder onderzoek is nodig om te analyseren welke factoren zorgen voor dit verschil.

Bron: Radboudumc

 

Kraamzorg abonnement