Zoek
Sluit dit zoekvak.
Spanning turkse moeders Wv2

Spanning tussen Turkse moeders en grootmoeders

In de eerste duizend dagen van een kind zijn Turkse grootmoeders een grote steun voor hun dochter en kleinkind. Maar deze grootmoeders promoten vaak een iets ongezondere leefstijl. Dat blijkt uit onderzoek van Food4Smiles.

Die eerste duizend dagen zijn belangrijk voor een goede start. De gezondheid van het kind voor, tijdens en na de geboorte zijn een belangrijke voorspeller van fysieke en mentale problemen op latere leeftijd. Onderzoek laat nu zien dat betrokken Turkse grootmoeders soms ideeën hebben over eet- en gedragsgewoonten die tegen de opvoedingspraktijken van de moeder kunnen ingaan. Moeder en grootmoeder hebben bijvoorbeeld verschillende ideeën over gezond eten. Molligheid is in Turkse families een teken van liefde. Grootmoeders verwennen hun kleinkinderen dus graag met veel eten. Deze verschillen van opvattingen kunnen leiden tot een familieconflict.

De onderzoekers stellen daarom dat interventie en beleid in de eerste duizend dagen niet alleen op ouders, maar ook op grootmoeders moet worden gericht. Cultuur moet daarbij in acht worden genomen, zodat advies en ondersteuning niet te ver afwijkt van gewoonten en overtuigingen.

Bron: BMC Public Health 

Kraamzorg abonnement