Zoek
Sluit dit zoekvak.
alleenstaande moeders

Steeds meer baby’s geboren bij alleenstaande moeder

In 2017 zijn weer meer kinderen geboren bij alleenstaande moeders dan in voorgaande jaren. Dat meldt het CBS naar aanleiding van statistieken.

In 2000 werd zes procent van de baby’s geboren bij een alleenstaande moeder, in 2010 was dat ruim 7,5 procent. In 2017 was dat negen procent, wat gelijk staat aan ongeveer 15000 kinderen.
Rotterdam, Amsterdam en Almere staan boven aan de lijst met kinderen geboren bij een alleenstaande moeder. Dit komt door het relatief hoge aantal mensen met een Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse migratieachtergrond. Eenoudergezinnen komen in deze bevolkingsgroepen vaker voor.

Voor de baby’s die in tweeouder gezinnen worden geboren geldt dat de ouders steeds minder vaak getrouwd zijn. Tot midden jaren zeventig werden bijna alle baby’s geboren bij een getrouwde moeder. In 2017 was het percentage getrouwde ouders of ouders met een geregistreerd partnerschap 57.

Overigens kan het percentage gebonden zijn aan een gemeente. Op Urk en in Staphorst waren meer dan 95 procent van de ouders getrouwd, terwijl het percentage in Heerlen, Boxmeer en Rijnswaard rond de veertig ligt.

Een gezin met twee kinderen is het meest gangbaar in Nederland.

Bron: www.cbs.nl

Kraamzorg abonnement