Zoek
Sluit dit zoekvak.
Stresshormoon meten v2

Stresshormoon-concentraties meten

Promovenda Bibian van der Voorn onderzocht de effecten van stressgevoeligheid, geslacht en stressvolle omstandigheden in het begin van het leven op de ontwikkeling van kinderen die zeer vroeg geboren zijn (na een zwangerschap korter dan 32 weken). Van der Voorn: “We hebben nieuwe technieken ontwikkeld en getest om stresshormoonconcentraties te meten in babyhaar en moedermelk. Deze technieken helpen toekomstige studies om de blootstelling aan stress te meten bij zeer vroeg geborenen.” Bibian van der Voorn promoveerde op 7 februari bij VUmc.

Van der Voorn onderzocht of stresshormoonconcentraties bij pasgeborenen beïnvloed zijn door de blootstelling aan stresshormonen van de moeder tijdens de zwangerschap. Zij vond hogere concentraties van het stresshormoon cortisol in het haar van baby’s als de zwangerschap langer had geduurd. Dit past bij het gegeven dat gedurende een voldragen zwangerschap de cortisolconcentraties stijgen. Ook zag zij een overeenkomst tussen de ervaren stress van de moeder tijdens de zwangerschap en de cortisolconcentraties in het haar van de baby. Van der Voorn: “Onze resultaten suggereren dat stresshormoonconcentraties gemeten in babyhaar kort na de geboorte representatief zijn voor de blootstelling in de baarmoeder en daarmee inzicht kunnen geven in het reguleren van de stresshormoonconcentraties tijdens de zwangerschap.”

Daarnaast onderzocht Van der Voorn stresshormoonconcentraties op verschillende momenten in moedermelk. Zij ontdekte in moedermelk het bestaan van een dagritme in stresshormoonconcentraties die het ritme volgen van de concentraties in het bloed van de moeder. Van der Voorn: “De stresshormonen in moedermelk zouden mogelijkerwijs kwetsbare pasgeborenen kunnen helpen zich aan te passen aan de omstandigheden na de geboorte.”

Bron: VUmc

Kraamzorg abonnement