Search
Close this search box.
superneus ruikt bloedvergiftiging

Superneus ontdekt bloedvergiftiging

Een nieuwe ‘superneus’, ontwikkeld door Amsterdam UMC, kan bloedvergiftiging bij couveusebaby’s ontdekken door te ruiken aan babypoep. De ‘superneus’ is een elektronische neus die 1000 tot 10.000 keer krachtiger is dan een mensenneus. De ruikkracht is vergelijkbaar met de neus van een hond.

Jaarlijks komen enkele duizenden baby’s terecht in een couveuse. Bijvoorbeeld omdat ze te vroeg geboren zijn, of minder dan twee kilo wegen. Een kwart van de kinderen ontwikkelt bloedvergiftiging. Van die kinderen overlijdt tien procent, wat gelijkstaat aan tientallen kinderen per jaar. Het gevaar is dat kinderen ’s ochtends nog gezond lijken en ’s middags doodziek zijn. Door vroege herkenning kunnen kinderartsen sneller antibiotica geven.

Bij een studie in negen ziekenhuizen in Nederland en België werd dagelijks de poep van circa duizend baby’s onderzocht. 127 kinderen kregen bloedvergiftiging. De elektronische neus ontdekte drie dagen voor de eerste symptomen dat de poep van zieke kinderen anders rook. Dat komt omdat de bacteriën dan al actief zijn in de darm.

Er is nog verder onderzoek nodig, omdat het nog niet duidelijk is of het profiel van darmbacteriën hetzelfde blijven, of zich aanpassen, zoals het griepvirus. Daarnaast is de verwachting dat de superneus in de toekomst ook bloedvergiftiging kan opsporen bij patiënten met kanker, of patiënten op de intensive care. Verder kan de superneus mogelijk ook astma en COPD detecteren.

Bron: Het Parool

Kraamzorg abonnement