Search
Close this search box.
taalontwikkeling

Taalontwikkeling van baby’s

Baby’s beginnen in de baarmoeder al met het leren van een taal, stelt taalkundige Janet Grijzenhout. Het gehoorbeen van een foetus is in de twintigste week al volgroeid en vanaf de 28ste week kan hij of zij hoge en lage tonen onderscheiden. Ook is de foetus gevoelig voor het ritme waarin de taal wordt gesproken.

In het eerste jaar van hun leven passen baby’s zich aan aan de taal die zij om zich heen horen.  Kinderen die thuis een andere taal spreken dan op school, kunnen hierdoor een taalachterstand oplopen ten opzichte van ééntalige kinderen. Deze achterstand houdt lang aan en is nog niet voorbij wanneer het kind een aantal jaren later begint met lezen en schrijven.

Tijdens het leren van een taal is een kind op zoek naar structuur. Hoe meer grammatica een taal bevat, hoe sneller een kind een taal kan leren. Zo begrijpen Italiaanse kinderen vervoegingen al wanneer zij in hun tweede levensjaar zitten, terwijl Engelse kinderen hier een jaar langer over doen. Voor volwassenen is het juist moeilijker om een tweede taal met veel grammaticale informatie te leren.

Bron: Universiteit Leiden

Kraamzorg abonnement