Zoek
Sluit dit zoekvak.
Aardappelen voor kinderen

Te veel aardappelen eten zou kans op zwangerschapsdiabetes vergroten

Het eten van te veel aardappels voor de zwangerschap zou de kans op diabetes vergroten tijdens de zwangerschap, blijkt uit een studie waarbij meer dan 15.000 vrouwen in de Verenigde Staten tien jaar lang gevolgd werden. Vrouwen die een portie aardappelen per week eten, zouden 20 procent meer kans hebben op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes, terwijl twee tot vier porties per week zou leiden tot een 27 procent grotere kans op de ontwikkeling van de aandoening.

Vijf of meer porties per week zou zorgen voor een kans groter dan 50 procent, aldus de Amerikaanse wetenschappers, die hun onderzoek publiceerden in British Medical Journal. Vrouwen die twee porties aardappelen per week verruilden voor twee porties van een andere groente als erwten, bonen of linzen, zouden 12 procent minder kans hebben om de conditie te ontwikkelen.

Vervanging
“We hebben gevonden dat een hogere pre-zwangerschapsconsumptie van aardappelen wordt geassocieerd met zwangerschapsdiabetes, zelfs na correctie van andere hoge risicofactoren”, aldus auteur Cuilin Zhang, dokter van het Nationale Instituut van Gezondheid in Maryland. “Vervanging van de aardappelen met andere groentes werd geassocieerd met een lager risico.”

De wetenschappers denken dat de hoge hoeveelheid aan zetmeel in de aardappelen zorgt voor de piek in glucose waardoor de diabetes wordt veroorzaakt. Ook de kans op diabetes Type 2 later in het leven wordt daardoor groter, zeggen de onderzoekers.

Het onderzoek is uitgevoerd met alle soorten aardappelen, behalve zoete aardappelen.

Bron: NU.nl

Kraamzorg abonnement