Zoek
Sluit dit zoekvak.
F4857F13 17DC 4B64 B2BF D4A4B09462D7 4 5005 c

Teledoc Goede Moeders

Verloskundige Sylvia von Kospoth merkt dat zich de laatste tijd steeds meer vrouwen aanmelden die officieel worden aangemerkt als ‘kwetsbare zwangeren’. In haar praktijk zijn dat vooral de vrouwen die in aanraking zijn geweest met jeugdzorg, of waarvan oudere kinderen al uit huis zijn geplaatst. Daardoor zijn de vrouwen wantrouwend tegenover overheidsinstanties en zorgverleners.

Nu vrouwen opnieuw zwanger zijn, ziet Von Kospoth dat zij hun leven weer op de rails hebben, zich aan hun oude leven ontworsteld hebben en soms uit huis geplaatste kinderen weer thuis mogen ontvangen. Volgens het beroepsprotocol wordt van haar verwacht dat ze een nieuwe zwangerschap meldt bij Veilig Thuis of gemeentelijke instellingen, zodat een risico inschatting gemaakt kan worden voor het ongeboren kind.

Maar hoe win je het vertrouwen van kwetsbare vrouwen terwijl je tegelijk de protocollen in acht moet nemen? Hoe zorg je er voor dat het belang van moeder en kind voorop staan als je niet alleen blijdschap maar ook stress ervaren door de vraag of ze dit kind wel mogen houden?

Dit wordt besproken in Teledoc Goede Moeders van Jorien van Nes op maandag 14 juni 2021 om 20.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Bron: KRO-NCRV

 

Kraamzorg abonnement