Zoek
Sluit dit zoekvak.
beelden kz5 NB 4 1

Test zwangerschapsvergiftiging

Het Amsterdam UMC heeft een methode ontwikkeld waarmee ze kunnen voorspellen of een vrouw zwangerschapsvergiftiging krijgt, al voordat er (fysieke) symptomen zijn.

De symptomen van zwangerschapsvergiftiging kunnen heel geleidelijk opkomen, of heel plotseling. Klachten treden meestal op na de twintigste week van de zwangerschap, de oorzaak voor zwangerschapsvergiftiging is nog niet bekend. Eén tot vijf procent van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken.

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een test ontwikkeld om zwangerschapsvergiftiging in een vroeg stadium op te sporen. Dit gaat door middel van een bloedtest die een variant is op de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test), waarbij in het bloed wordt gezocht naar erfelijke afwijkingen. De nieuwe test kijkt niet naar dna, zoals bij de NIPT, maar naar rna. Volgens de onderzoekers zou het ideaal zijn als deze bloedtest gecombineerd kan worden met de NIPT zodat gebruik gemaakt kan worden van dezelfde route voor afname, opwerking en analyse.

Voordat de nieuwe bloedtest in gebruik kan worden genomen moet deze eerst grootschalig worden getest op meerdere locaties in de praktijk.

Bron: AMC 

 

Kraamzorg abonnement